Portal 072info

Vlasnici busovačkih firmi tražili od Novalića samo jaču državu

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je firme Tamex i EZ u Busovači. Njihovi vlasnici tražili su od njega samo jačanje države. Pozitivni utisci su mu splasnuli, pak, tokom posjete bugojanskom Binasu, u kojem je država većinski vlasnik i očigledno loš domaćin.

Posjeta ovim dvjema privatnim firmama, čija je proizvodnja, sa više od pet stotina uposlenih, najvećim dijelom izvozno orijentirana, bila je gotovo relaksirajuća za prvog čovjeka Vlade FBiH.

«Upošljavamo 420 radnika i sve se ispoštuje u zakonskim rokovima – i prema državi i prema svim dobavljačima – to je osnova za napredak», kaže Zikret Ibreljić zamjenik direktora firme Tamex d.o.o.

A da bi napredovali, što u ovoj zemlji znači da trupce za namještaj koji – uz sve medjunarodne standarde plasiraju za poznatog kupca u Evropskoj uniji – nerijetko uvoze. Stoga su samo insistirali na jačanju države.

«Nevjerovatno, zemlja smo koja obiluje šumama, a ova fabrika u srcu Bosne i Hercegovine uvozi iz Hrvatske drvo, koja je vjerovatno zakonskim putem riješila – nema ona više drveta – da to ne izlazi u obliku balvana i trupaca», podsjeća Novalić

I u fabrici EZ, u kojoj planiraju proširenje proizvodnje i povećanje izvoza, tražili su isto. Direktor Mahir Mujić ističe da nemaju problema, izuzev zakonske regulative koja treba da se usaglasi s evropskom,kako bi bili u istom košu sa zemljama regiona i da bi im bilo lakše raditi.

Ne krijući zadovoljstvo viđenim, premijer je istakao da je discipliniranje javnih preduzeća ovakvim poslodavcima najveća pomoć, te se zaputio u Bugojno, gdje se posjetom Binasu vratio u stvarnost.

«Čim se spomene državna firma, odmah se zna da je riječ o problemima – vjerovatno neplaćanje obaveza», kaže Novalić.

A busovački poslodavci vjeruju da će danas data obećanja o usaglašavanju zakona s evropskim, te konačnim rješavanjem problema u šumskoprivrednim društvima biti i provedena. Jer time će i njima i državi biti bolje.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box