Screenshot 1 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 10:10
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Nedavno saudijsko preuzimanje Newcastlea Uniteda nije prošlo bez kontroverzi, a novi vlasnici kluba iz Premiershipa su žestoko kritikovani i zbog njihove evidencije o ljudskim pravima.

NER FIT

Naime, sponzori Newcastlea naišli su na žestoke kritike zbog ignorisanja činjenice da Saudijski fond za javna ulaganja, koji je kupio klub, ima lošu reputaciju po pitanju LGBTQ prava.

Bev Jacskon, suosnivačica LGB Alliancea koja blisko sarađuje s Newcastleom, iznijela je svoje razmišljanja o nedavnom preuzimanju kluba.

“Skoro sve kompanije ovih dana paze na poliranje svojih ekoloških, društvenih i upravljačkih akreditiva. Ali kada zažmire pred homofobijom, oni se rugaju svakom pretvaranju da su dobri korporativni građani. Kada bi klub bio u vlasništvu otvorenog rasiste, sponzori bi odlazili u masama. Čini se da kompanije koje sponzorišu klubove s homofobnim investitorima vjeruju da mogu živjeti s homofobijom”, rekla je Jackson.

Tekst se nastavlja nakon reklame

LBG Alliance je sponzore kao što su Carling i Pulman Volkswagen označio kao licemjerne jer su prvo rekli da podržavaju različitost, da bi potom radili s klubom koji je imao, kako kažu, “krvlju poprskan priliv novca”.

Oni također ističu činjenicu da je predsjedavajući Fonda Mohamed bin Salman također i lider zemlje koja je kriminalizirala LGBTQ zajednicu.

Inače, Newcastle je nedavno javno dao podršku profesionalnom nogometašu Joshu Cavallu koji se oglasio kao homoseksualac.

LIDER