Vlasnik Ever Givena: Egipat traži odštetu za blokadu Sueskog kanala

Japanski vlasnik ogromnog kontejnerskog broda Ever Givena koji se zaglavio u Sueskom kanalu priopćio je da pregovara s egipatskim vlastima o njihovom zahtjevu za 900 milijuna dolara odštete za šestodnevnu blokadu prometa.

Brod Brod Ever Given, težak 200.000 tona, dijagonalno se zaglavio u uskom kanalu 23. ožujka, tijekom pješčane oluje, blokiravši na šest dana promet na važnom pomorskom putu za globalnu trgovinu., težak 200.000 tona, dijagonalno se zaglavio u uskom kanalu 23. ožujka, tijekom pješčane oluje, blokiravši na šest dana promet na važnom pomorskom putu za globalnu trgovinu.

Pravna afera

Pomorska podatkovna kompanija Lloyd’s List priopćila je da je zaglavljeni brod, površine veće od četiri nogometna igrališta, zaustavio promet između Azije i Europe u vrijednosti oko 9,6 milijardi dolara.

Egipat je tijekom blokade gubio i između 12 i 15 milijuna dolara prihoda dnevno, prema navodima uprave kanala.

Ever Given je nakon normalizacije prometa zadržan „jer nije mogao platiti 900 milijuna dolara“ odštete, rekao je šef Sueskog kanala Osama Rabie prema izvješću državnog lista Al-Ahram.

Njegova je sudbina „bit će odlučena u pravnoj areni“, rekla je u srijedu glasnogovornica njegova vlasnika, tvrtke Shoei Kisen Kaisha, podružnice japanske brodograđevne tvrtke Imbari Shipbuilding.

Japanska agencija Jiji Press također je citirala neimenovanog glasnogovornika koji je rekao da su japanska tvrtka i uprava kanala “u pregovorima iznijeli različita mišljenja o odgovarajućem iznosu naknade”. Pregovori se nastavljaju, dodao je glasnogovornik.

Osposobljen za plovidbu

Iznos naknade izračunat je na temelju “gubitaka koje je pretrpio zaustavljeni brod, kao i troškova osposobljavanja za plovidbu i održavanja”, rekao je Rabie pozivajući se na presudu koju je donio Ismailijski ekonomski sud u Egiptu.

Zaglavljivanje broda i intenzivni radovi na njegovom vraćanju u plovno stanje izazvali su oštećenja na kanalu, upozorila je uprava.

Brod je u vlasništvu Japana, ali njime upravlja Tajvan a plovi pod zastavom Paname. Trenutno je na sidrištu u kanalu i čeka ishod pregovora. Tehnički upravitelj broda BSM objavio je danas da je Ever Given osposobljen za plovidbu.

Sueski kanal donio je Egiptu prema službenim podacima više od 5,7 milijardi dolara prihoda u fiskalnoj godini 2019/2020.

IZVORN1
Prethodni članakKako zaštititi auto na javnom parkingu od ogrebotina? Ovo rješenje će vas nasmijati
Sljedeći članakOvi simptomi mogu trajati mjesecima, čak i nakon blagog oblika covida