Portal 072info

Vlasnik kluba zbog rasizma ekspresno dobio doživotni izgon iz NBA: Mora platiti kaznu od 2,5 miliona dolara!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Donald SterlingNakon što je proteklog vikenda u javnost procurila snimka na kojoj vlasnik košarkaškog NBA kluba Donald Sterling u razgovoru sa svojom bivšom djevojkom iznosi rasističke stavove spram crnaca, u utorak je ekspresno donesena odluka da ga se doživotno protjera iz svijeta američke profesionalne košarke, kojom dominiraju crni igrači.

Ligi će morati platiti kaznu u iznosu od dva i pol miliona američkih dolara, što je maksimalno dopuštena globa, a povjerenik NBA Adam Silver najavio je da će ga pokušati natjerati da proda klub.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Mrzilačkim stavovima poput onih gospodina Sterlinga nema mjesta u NBA’, rekao je Silver na vanrednoj press konferenciji u utorak.

Sporna se snimka prvi put pojavila kasno u petak, a na njoj se Sterling prepire sa svojom bivšom djevojkom oko fotografija koje je ona objavljivala na Instagramu. Posebno su mu zasmetale slike na kojima ona pozira s crncima, između ostalog i s legendarnim Magicom Johnsonom. ‘Ne dovodi mi crnce na utakmice’, rekao joj je između ostaloga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasnije se preko glasnogovornika pravdao da on to nije baš tako mislio, ali snimka je neumoljiva. Dapače, s obzirom da su ga već godinama pratile priče o rasizmu, čini se da mu je bivša djevojka smjestila jer je razgovor tekao tako da ga je prilično jasno navodila da čim razgovijetnije iznese svoju mržnju prema ljudima druge boje kože.

No, kakvi god njeni motivi bili, većina američke javnosti je gotovo jednoglasno osudila Sterlingov ispad, a nedugo nakon što je snimka obišla svijet i sponzori su počeli otkazivati unosne ugovore s Clippersima, u kojima glavnu igračku postavu čine crnci. Da stvar bude bizarnija, sama bivša Sterlingova djevojka je dijelom crnkinja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od rijetkih koji je stao u Sterlingovu obranu je njegov imenjak, sveprisutni redikul s milijardama na računu Donald Trump.

Ako i kada Sterlinga natjeraju na prodaju kluba, on će na svome rasizmu zapravo profitirati jer se već počeo stvarati red zainteresiranih kupaca tako da sasvim sigurno Clipperse neće dati u bescijenje. A čak i kada bi ih tutnuo nekome za jedan dolar, ne bi ostao bez prebijene pare s obzirom da se primarno bavi nekretninama i njihovim iznajmljivanjem. Dapače, on je svojevrsni kralj nekretnina u Kaliforniji. Procijenjena vrijednost Clippersa je 600 miliona dolara, a on ih je 1981. godine kupio za 12,5 miliona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako ga glas rasista prati već neko vrijeme, nikada kao rasist nije osuđen, a od presude za diskriminaciju svojedobno se izvukao pristajući na milionsku nagodbu. Prijetila mu je tužba jer svoje stanove nije htio davati u najam hispancima, crncima te porodicama s djecom.

DEPO PORTAL

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME