Portal 072info

Vlasnik privrednog giganta u Kalesiji želi zaposliti 600 novih ljudi, ali načelnik hoće da bez posla ostavi i sadašnjih 200 radnika!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unis-tok KalesijaPrivatizacijski cunami u BiH je ponajveću pustoš i groblje ostavio u Tuzlanskom kantonu, gdje su svojevremeno bili najveći privredni sistemi, pa ne čudi što je ova regija bila polazište i epicentar nedavnih masovnih narodnih protesta. Fabrika „Unis-Tok“ iz Kalesije predstavlja jedan od rijetkih privatizacijskih izuzetaka gdje ne samo da nije okačen katanac, već se radi danonoćno…

U ovoj firmi se mjesečno oko 700 tona čelika preradi u otkivke koje gutaju svjetski kolosi MAN, Mercedes, Daimler, DAFF i Volvo. Ali dok radnici i menadžement „Unis-Toka“, u tri smjene, prebacuju proizvodne i izvozne norme, općinski načelnik Rasim Omerović, prema tvrdnjama vlasnika firme Seada Džafića, takođe udarnički radi da jednu od sve rjeđih privrednih nada BiH totalno ugasi:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Upravo to mu je cilj! Umjesto da se kao prvi čovjek općine raduje što ovdje sve bruji i vrvi od sabaha do sabaha, da nekad posjeti treću smjenu i ovim našim silnim metalcima zahvali što su dika i Kalesije i TK-a i BiH, on već godinama čini sve da mi skroz prestanemo raditi!“

Unis-tok Kalesija_Sead Džafić

U ovoj firmi se mjesečno oko 700 tona čelika preradi u otkivke koje gutaju svjetski kolosi MAN, Mercedes, Daimler, DAFF i Volvo. Ali dok radnici i menadžement „Unis-Toka“, u tri smjene, prebacuju proizvodne i izvozne norme, općinski načelnik Rasim Omerović, prema tvrdnjama vlasnika firme Seada Džafića, takođe udarnički radi da jednu od sve rjeđih privrednih nada BiH totalno ugasi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Živjeli konji, smrt željeznici!

U par navrata mediji su prenijeli tvrdnje da kalesijski načelnik sprječava širenje „Unis-Toka“ zato što daje prednost nekoj štali sa dva konja u susjedstvu. Na ovu konstataciju Džafić se gorko osmjehuje:

– To novinari izvuku i stave u naslove, jer je najpikantnije i privlači pažnju … Uistinu, ima i ta štala i konji, ali to je samo jedan detalj. Nas je Načelnik sa svih strana i na sve načine prosto okovao da se ne možemo širiti kao tehnološka cjelina. Prodavši drugima zemljište koje je katastarski bilo na našoj firmi, onemogućio nam je da se zasebnim krakom pruge povežemo sa obližnjom željezničkom stanicom, što je za nas biti ili ne biti,jer mjesečno dopremamo oko 700 tona čelika za izradu naših proizvoda, a i ta neuposlene stanica bi dobila svoj smisao. Tu bismo napravili i novi pogon i uz 200 postojećih zaposlili još 500 radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Taldžijska ekonomija

Vlasnik „Unis-Toka“ ističe da im drugi problem načelnik pravi u samom dvorištu „Unis-Toka“, jer su opštinske službe najprije izdale, pa ubrzo odbile odobrenje za nadgradnju postojećeg poslovnog objekta. To je obrazloženo navodno neregulisanim izlazom iz kruga na magistralni put, mada već postojeći objekat ima sve upotrebne dozvole i bočni izlaz na regularni lokalni put kojim se onda slobodno pristupa magistralnom.

Tako je, optužuje Džafić, spriječeno zaposlenje još desetina ljudi, što sa već pomenutima, predstavlja 600 nesuđenih radnika „isključivo na načelnikovoj duši“. A šta su razlozi svemu tome?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ima samo jedan razlog: Mi nismo, kao neki drugi koje on podržava, bili spremni ući u prljave taldžijske pogodbe sa načelnikom Omerovićem i njegovim saradnicima, koje interesuju samo projekti gdje ‘ima njih’, pa nek propadne i ova opustošena Kalesija i nesretna Bosna!“

Ljubimac pravosuđa i MUP-a

Za oba slučaja prije nekoliko godina su podnesene tužbe, ali tužilaštvo i sud u TK-u, koji su zbog svoje „marljivosti“ za dlaku izbjegli da ne budu spaljeni kao i zgrada kantonalne vlade u nedavnim protestima ogorčenih građana, očito imaju nekih prečih „zadaća“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poznato je da su vođe „Kalesijskog proljeća“ koji su već sakupili 4.000 potpisa za poktretanje procedure opoziva načelnika Omerovića, iako je potrebna kvota 3.000, ustvrdili da se pola tuceta tužbi protiv njega „kisele u pravosuđu TK-a, jer se radi o višegodišnjem dirigentu SDA-ove kadrovskde politike politike u ovom kantonu, pred kojim tužioci, sudije i MUP drhte“!

DEPO PORTAL

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME