Vlast koja se ruši kao kula od karata: SDA nikad u historiji nije bila slabija

bakir 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon izbora 2014. svijet za SDA izgledao je ružičasto. S osvojenih 275 hiljada glasova, s urušenim SDP-om i podijeljenom opozicijom, bili su neprikosnoveni lider među bošnjačkim strankama, koji je nakon izbora dobio člana Predsjedništva, premijera Federacije BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara (Denis Zvizdić), premijere i vlast u većini kantona, a od 2016. godine i gradonačelnika Sarajeva.

Krenulo po zlu

Iako je 2018. SDA ponovila izborni rezultat, stvari za ovu stranku krenule su nizbrdo. Istaknuti članovi ove stranke Elmedin Konaković i Mirsad Kukić prethodno su istupili iz SDA i formirali nove stranke – Narod i pravda i Pokret demokratske akcije. Ispostavit će se da će ovo biti tek najava mnogo većeg uragana koji će tek zahvatiti ovu stranku. Danas SDA ima i dalje člana Predsjedništva (Šefik Džaferović) te premijera Federacije (Fadil Novalić), koji ulazi u četvrtu godinu tehničkog mandata, te dva ministra u Vijeću ministara BiH.

No, vlast ove stranke se u protekle tri godine prepolovila. U Kantonu Sarajevo, u kojem vladaju stranke trojke, SDA je u dubokoj opoziciji, a također je izgubila i načelnička mjesta u svim gradskim općinama te Ilidži. Od deset kantona u Federaciji BiH SDA nije vlast u dva najmnogoljudnija: Sarajevskom i Tuzlanskom, a također nisu na vlasti ni u Unsko-sanskom kantonu.

Posebno je porazan rezultat koji SDA ima u gradovima. Od deset najvećih gradova u Federaciji BiH SDA ima (grado)načelnika u svega dva – Živinicama i Travniku. Da stvari budu gore, aktuelni SDA-ov načelnik iz Živinica Samir Kamenjaković 2016. je za gradonačelnika izabran kao kandidat SDA.

Iako na državnom i federalnom nivou SDA učestvuje u vlasti, teško da i tu može biti zadovoljna svojom pozicijom. Formiranje državne vlasti sa SNSD-om i HDZ-om, bez federalne koja je već tri godine u blokadi, probosanske snage dovelo je općenito u nezavidnu poziciju. Državni parlament SNSD blokira već duže od šest mjeseci, dok Vijeće ministara radi minimalnim kapacitetom. Također, SDA je izgubila parlamentarnu većinu i u Federaciji te su joj vezane ruke po pitanju usvajanja mnogih odluka i provođenja zakona, poput nedavnog pokušaja premijera Fadila Novalića da podigne poreze.

Kadrovsko osipanje

S ništa manje problema ova stranka se ne suočava i kada su u pitanju kadrovska pitanja. Nakon Senada Šepića, Konakovića i Kukića, od 2020. krenuo je novi egzodus članova ove stranke, među kojima su svakako najzvučniji odlasci Denisa Zvizdića i Aljoše Čampare u NiP te Semira Efendića u Stranku za BiH.

Jasno je da, kako SDA politički slabi i gubi vlast na različitim nivoima, tako i najistaknutiji članovi ove stranke budućnost traže u nekim drugim opcijama, ostavljajući SDA kadrovski devastiranom. S te strane, otvara se pitanje da li bi SDA, uz takve trendove osipanja, mogla uopće preživjeti dodatni i još dublji gubitak vlasti. Izbori 2022. vjerovatno će razriješiti mnoge dileme o tom pitanju.

Optužnice i afere

Nisu gubitak vlasti i kadrovsko osipanje jedini problemi ove stranke. SDA je stranka čiji su funkcioneri suočeni s nekoliko optužnica za teška krivična djela, među kojima je svakako najznakovitija optužnica protiv Fadila Novalića za aferu „Respiratori“, odnosno pljačku 10,5 miliona KM poreznog novca za nabavku kineskih respiratora sumnjivog kvaliteta.

Optužen je i ministar sigurnosti Selmo Cikotić, a prekjučer je podignuta nova optužnica protiv Asima Sarajlića.

TU su i afere ove stranke koje su pod istragom, poput diplome Sebije Izetbegović ili moguće veze između visoke stope smrtnosti u KCUS-u i upotrebe Fadilovih respiratora.