Portal 072info

Vlast ne funkcioniše: Penzioneri zaprijetili masovnim protestima na teritoriji cijele FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH “pao” Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), penzioneri u FBiH zaprijetili su vlastima masovnim demonstracijama ukoliko do kraja februara ne usvoje novi zakon o PIO-u.

Prekjučerašnja sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH još jednom je pokazala nefunkcionalnost političke koalicije koju čine SDA, HDZ i SBB. Po ko zna koji put u praksi je demonstrirano da Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nemaju usaglašene stavove u vezi s ključnim zakonskim rješenjima u entitetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klub delegata bošnjačkog naroda uoči glasanja se izjasnio da neće podržati donošenje zakona, jer prema njihovim shvatanjima Prijedlog zakona o PIO-u “urušava sistem penzijskog osiguranja”.

Ubrzo nakon obaranja zakona oglasio se i Klub delegata HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je za sve okrivio SDA, ističući da su rušenjem Zakona o PIO-u pokazali da nisu u stanju iz deklarativne prijeći na stvarnu provedbu reformi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Politički problem na relaciji SDA-HDZ ne interesuju penzionere koji ostaju ustrajni u svojoj namjeri da od vlasti traže da konačno učine funkcionalnim penzioni sistem u FBiH.

Predsjednik Udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić rekao je za Klix.ba da penzioneri smatraju kako bi povećanje koeficijenta na 14,3 ugrozilo kompletan penzioni sistem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nama je novi Zakon o PIO-u potreban za sve penzionere, dakle ne samo za buduće, već i za postojeće. Koeficijent od 14,3 za nas je potpuno neprihvatljiv, jer bi se njim enormno povećale penzije budućih penzionera, naročito onih koji imaju veće plaće, dok bi svim ostalim u dogledno vrijeme penzije bile smanjenje”, rekao je Omerefendić.

Istakao je da Zakon o PIO-u nije pitanje politike te da bi se koalicioni partneri u Federaciji BiH konačno trebali dogovoriti i zauzeti jedinstven stav.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Novi Zakon o PIO-u je potreba. Tražimo da Vlada FBiH ponovo uputi u parlamentarnu proceduru zakon koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Koalicioni partneri neka se u međuvremenu pokušaju dogovoriti da se zakon usvoji što prije”, kazao je Omerefendić.

Kako kaže, penzioneri imaju odgovor s Vladom FBiH u kojem je precizirano da će novi zakon biti usvojen do kraja 2016. godine, što se nije desilo, te će ukoliko zakon ne bude usvojen do kraja ovog mjeseca izaći na proteste.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mi insistiramo da to bude u toku ovog mjeseca. Normalno je i logično da su penzioneri nezadovoljni i da već sad postoji evidentno nezadovoljstvo koje će dolaskom vremena prerasti u masovne demonstracije u cijeloj FBiH”, zaključio je Omerefendić.

Podsjećamo, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH oborili su zakonsko rješenje s amandmanom parlamentaraca iz reda hrvatskog naroda kojim je bod za obračun penzija povećan s 13,6 na 14,3.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

HDZ je nakon prekjučerašnje sjednice poručio kako je na vidiku neka nova koalicija predvođena delegatima SDA i SDP-a. Podsjetili su da je preglasavanjem HDZ-a BiH usvojen Zakon o energetskoj učinkovitosti.

(Klix.ba/Zdici.info)
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)