Vlast ništa ne radi: Ulje i brašno skuplji u BiH nego u Njemačkoj

I prije enormnog rasta cijena brojni bh. građani živjeli su na rubu siromaštva. Plaće ne rastu, kupovna moć je slabija, a na to se žale trgovci i ugostitelji. Za minimalne troškove života u maju ove godine četveročlana porodica u BiH morala je izdvojiti 2.639 KM, pokazali su podaci Saveza samostalnih sindikata BiH.

Građani strahuju

Kako bi olakšali građanima, ali i sačuvali radna mjesta, države se na razne načine bore s inflacijom.

Primjera radi, sredinom aprila litar ulja u Njemačkoj koštao je skoro pet eura, a sada košta 1,79 eura (nešto manje od 3,60 KM), objavio je RTL. Tako se cijena ulja u Njemačkoj vratila na nivo prije agresije na Ukrajinu i inflacije.

A u BiH – suprotna situacija. Ulje je dostiglo cijenu od 5,70 KM po litru. Građani strahuju da tu neće biti kraj poskupljenjima. Ne tako davno, za sadašnji iznos koji građani izdvajaju za jedan litar ulja mogla su se kupiti dva.

Porezne olakšice

Međutim, pad cijena u Njemačkoj nije došao sam od sebe, ona je od početka godine uvela tri seta protuinflacijskih mjera. Smanjen je porez na gorivo za privredu, uvedene su subvencije za kompanije koje su pogođene stanjem na tržištu koje je izazvala agresija na Ukrajinu, kao i porezne olakšice.

Zanimljivo je da je trenutna cijena kilograma brašna u Njemačkoj 45 centi, dakle, nešto manje od 0,90 KM, dok se jučer u BiH najjeftinije brašno moglo naći za 1,60 KM po kilogramu.

Ovome treba dodati i ublažavanje cijena nekih drugih namirnica u Njemačkoj, ali i mnogo bolji standard građana u ovoj zemlji, pa je jasno da su bh. građani u odnosu na EU još više ugroženi.

Političari ne žure

Političarima u BiH se ne žuri, pa se još čeka na usvajanje diferencirane stope PDV-a. Nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u, koji podrazumijeva snižavanje stope PDV-a za životne potrepštine i uvođenje stope PDV-a za luksuz, naredni korak je formiranje zajedničke komisije oba doma državnog parlamenta, a koja će usaglasiti konačan prijedlog zakona, a zatim će ga parlamentarci opet razmatrati. A to bi moglo potrajati i do općih izbora.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE