radnici njemacka
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Vjerovali ili ne, ali prema tvrdnjama Zavoda za statistiku, Federacija je od 2018. godine pa sve do kraja prvog kvartala 2021. dobila skoro 400.000 radnika.

I sve to uz činjenicu da zvanični podaci ukazuju na katastrofalan trend odlaska radnika iz BiH.

Prebrisati realnost

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u prvom kvartalu ove godine u FBiH je bilo 1.856.000 radno sposobnog stanovništva.

Dok je, prema podacima iste institucije, krajem 2018. bilo 1.480.000 radno sposobnog stanovništva! I broj radne snage je povećan s 584.000 na 679.000.

Na naš upit kako je ovo moguće, iz Federalnog zavoda za statistiku su kazali da je došlo do prekida dosadašnje serije podataka i da rezultati iz ankete o radnoj snazi za 2020. i 2021. godinu nisu uporedivi s rezultatima iste ankete za prethodne godine.

Ekonomistkinja Svetlana Cenić za „Avaz“ je kazala da nije tajna da je statistika u BiH najlošija u cijeloj Evropi.

– Izgleda da je bila neka invazija radnika u BiH. Pa niko nije otvorio niti jedno novo radno mjesto, osim u administraciji. To što oni farbaju stvarnost ružičastim bojama je jedan problem, drugi je što ovu statistiku koriste i međunarodne finansijske institucije pa na osnovu ovih podataka oni donose svoje odluke – istakla je Cenić.

Dodala je da će se u narednim godinama u kojima slijedi oporavak pokazati rezultat loše statistike.

– Ne mogu oni prebrisati realnost, nema đaka u školama, nema studenata, gradovi su prazni. Povraća mi se od ovog, nije mi jasno kako MMF može preuzeti ovu statistiku i donositi odluke. Ali oni kažu da moraju, jer se radi o zvaničnim podacima. I to je ogroman problem – naglasila je Cenić.

Ekonomista Faruk Hadžić kazao nam je da statistički sistem u BiH ima niz slabosti.

Velika razlika

– Velika razlika koja se pojavila u objavljenim podacima iz ankete o radnoj snazi odnosi se na procjenu broja stanovnika – istakao je Hadžić.

Dodao je da se mnogi ekonomisti u BiH pitaju ko i na osnovu čega vrši procjene broja stanovnika u našoj zemlji.

– Uvažavaju li se podaci u vezi s migracijama posljednjih godina, jesu li u konačnici pouzdani objavljeni podaci ako je procjena broja stanovnika bila pogrešna – upitao je Hadžić.

Odluke u pandemiji

– Samo na osnovu dobre statistike mogu se donijeti strateške odluke. Sve ono što je osnovano na falš statistici rezultira i falš efektom. Dobivamo katastrofu. To ste vidjeli u vrijeme pandemije, sve što su radili bilo je preko koljena i može se spomenuti uz riječi „Budi Bog s nama“. Mislim pritom na oba entiteta, jer ništa bolja statistika nije ni u RS – kazala je Cenić.