Vlast u Bratuncu uklanja tragove genocida, žrtve poručuju da istinu ne mogu izbrisati

5507812C 323B 461B 82EF 596B3C227F68
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tragovi oštećenja od metaka na zidovima Zemljoradničke zadruge u Kravici, koji su spomen na ubijene bošnjačke civile iz Srebrenice, postat će prošlost jer je rekonstrukciju naredila lokalna vlast u Bratuncu, piše Klix.

Porodice žrtava ogorčene su, ali ipak poručuju da istina ne može biti izbrisana.

Unutar hladnih zidova Zemljoradničke zadruge u selu Kravica nadomak Bratunca, 13. jula 1995. godine izvršeno je mučko ubijanje više od hiljadu bošnjačkih muškaraca, uglavnom iz Srebrenice. To su potvrdile i presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a snimci zločina nad civilima obišli su svijet.

Općina Bratunac 27 godina kasnije naredila je rekonstrukciju i sanaciju četiri hale, a izvođač radova, odnosno kompanija Mark – Milex iz Srebrenice, već je počela s aktivnostima.

Čuvaju živinu u halama u kojima su ubijani Bošnjaci

Zaštitna ograda je postavljena oko kompleksa u kojem lokalno srpsko stanovništvo čuva živinu, u što se uvjerila ekipa portala Klix.ba koja je boravila u Kravici.

Ovakav potez ogorčeno su dočekali članovi porodica žrtava, a među njima je i Kada Hotić, kojoj je u nekadašnjoj zemljoradničkoj zadruzi ubijen brat Mustafa Džilović. Kako nam kaže Hotić, na njegovom kosturu nije bilo tragova metaka, karlične kosti su bile smrskane, a glava odsječena, što pokazuje razmjere monstruoznosti zločina.