Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu ratuje za pozicije i svi su u igri za nešto: Pravila nema

Sukob rukovodstva SDP-a Zeničko-dobojskog kantona i Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice i predsjednika BHI-ja, prešao je na viši nivo – usmeno vrijeđanje i prijetnje te prepucavanje po društvenim mrežama i portalima. Ukoliko se nastavi ovakav trend, osim vladajuće većine u ovom kantonu, nesumnjivo je da će biti ugroženo funkcionisanje većine i na višim nivoima vlasti, posebno u državnom Parlamentu, gdje BHI ima zastupnika čija je ruka ključna za natpolovično usvajanje odluka.

Sve je krenulo optužbama da SDP pokušava istjerati BHI-KF iz vlasti u ZDK-u, a s druge strane da niko ne može izdržati Kasumovićevu torturu. Kulminiralo je rješenjem Gradske uprave da zenički SDP mora iseliti iz prostorija koje koriste od 1991, a koje je 2019. Sud vratio u vlasništvo Grada, jer baš tu hitno trebaju smjestiti Gradsko pravobranilaštvo.

U utorak se Kasumović sukobio sa ministrom unutrašnjih poslova Benjaminom Sinanovićem (SDP), koji je povukao sa dnevnog reda sjednice kantonalne Vlade tačku o imenovanju policijskog komesara.

– Hrabri ministre, sram te bilo, ne smiješ imenovati policijskog komesara, čovjeka sa impozantnom biografijom i dugogodišnjim radnim iskustvom u policiji. Takve ljude koje je postavio SDP, baš poput tebe, treba vam biti na sramotu. Sve protiv čega smo se borili u kampanji, SDP ostavlja da živi, napisao je na svom FB profilu Kasumović.

Sinanović je odgovorio da mu je Kasumović i ranije prijetio smjenom jer nije dozvolio da bude igračka u njegovim niti bilo čijim rukama s kojom će neko upravljati iz sjene.

Predvečer je Amel Šišić, vijećnik SDP-a u GV-u Zenica, objavio da je imao telefonski poziv u kojem mu je Kasumović uputio prijetnje ako ga bude spominjao, te da je sve prijavio MUP-u ZDK-a.

KO SDP-a je u saopštenju osudio Kasumovićevo nekorektno ponašanje, prijetnje Amelu Šišiću i dao punu podršku ministru Sinanoviću.

Saga se nastavlja. Neizvjesno je da li bi neko od aktera mogao izaći kao pobjednik.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE