Vlast uvodi RS u dugotrajni period bijede i siromaštva

dodik 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ovih dana u javnosti se mnogo govori o potencijalnim sankcijama koje bi zapadne zemlje mogle uvesti lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, njegovom uskom krugu ljudi i kompanija ili pak cijeloj Republici Srpskoj, piše klix.ba.

Dok Washington već duže vrijeme jasno upozorava da su kaznene mjere na stolu, u Evropskoj uniji očito ne postoji jedinstven stav o tome.

No, vodeća evropska sila Njemačka jučer je pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku zbog njegove secesionističke politike i odluke o povlačenju nadležnosti s državnog nivoa.

Naravno, zemlje EU mogu i pojedinačno uvoditi sankcije ukoliko budu smatrale da za to postoji potreba, ako se ne postigne jedinstvo na nivou EU.

No, ono što je sasvim jasno jeste da je Dodik sada definitivno stao na put otvorene konfrontacije sa zapadnim državama.

Riječ je o zemljama koje su ključni trgovinski partneri i investitori u našoj zemlji. Bez podrške ovih zemalja bilo kakav ekonomski razvoj je nemoguć, bez obzira na to da li će sankcije biti uvedene ili ne.

Ujedno, Dodik najavljuje investicije iz Kine, vjerovatno kao protutežu očekivanom padu investicija sa Zapada.

Nijedna država se nije razvila ako je bila u sukobu sa Zapadnim zemljama. Primjera za to ima mnogo. Spomenimo Kubu, koja decenijama živi u siromaštvu zbog američkih sankcija, ili Venecuelu, koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, ali ujedno spada u jednu u najsiromašnijih država svijeta, potom Bjelorusiju…

Te države išle su putem kojim sada ide Dodik i uglavnom su tažile bolje veze s Rusijom i Kinom kao supstituciju za zapadno tržište i investicije.

Posljedice su bile dvostruke. Kao prvo, došlo je do pada životnog standarda, ali ujedno do povećanja nejednakosti, jačanja diktature i slabljenja demokratije.

Dakle, bez obzira na to da li će zapad uvoditi sankcije Dodiku, ekonomska situacija u ovom entitetu će se sigurno dodatno pogoršati. Kako bi održao vlast u otežanim uslovima, Dodik će morati jačati diktatorske metode vladanja – zastrašivanje, manipulaciju, kontrolu medija, pritisak na opoziciju itd.

Već viđen scenarij u mnogim zemljama. Stoga, sasvim je jasno da Dodik, osim što ozbiljno narušava sigurnosnu situaciju u BiH, ujedno uvodi stanovništvo RS-a u dugotrajno siromaštvo, još gore nego ono koje sada trpe.