Portal 072info

Vlasti moraju objaviti imena mesnih kompanija iz BiH koje su varale Turke

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najmanje dvije firme iz Bosne i Hercegovine prekršile su sporazum o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku, nakon čega Vlada Turske uvodi rigorozne mjere prema našoj zemlji, piše bh. novinska agencija Patria.

Turska Vlada odobrila je izvoz 15.000 tona govedine iz Bosne i Hercegovine i to po bescarinskim uslovima, kao potpora narodu BiH, nakon što su zemlju 2014. godine pogodile snažne poplave. Jedini uslov za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH. No, sada je otkriveno da je nekoliko kompanija iz BiH zloupotrijebilo ovaj sporazum. Uvozili su meso ili goveda iz EU, a onda ga na tursko tržište plasirali kao bh. proizvod.
Turska će zbog ovog skandala kazniti Bosnu i Hercegovinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekoliko nevladinih organizacija iz Sarajeva zatražit će da vlasti objave koje kompanije su zloupotrijebile sporazum između BiH i Turske. Cijenu pohlepe platit će drugi prerađivači mesa. Bosni i Hercegovini narušen je ugled, milionsku štetu pretrpjet će kompletna privreda BiH.
Vlasti moraju kazniti maksimalnim kaznama kompanije koje su zloupotrijebile ovaj sporazum, ili im čak zabraniti rad.

Vlasnicima kompanija koje su krivotvorile porijeko mesa nije bilo dovoljno samo to, već su izbjegavali plaćanje poreza u BiH, čime su građani oštećeni dodatno, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)