Vlasti traže pare, MMF im ne vjeruje

Novi pregovori između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nisu počeli uprkos činjenici da je to tako predstavljeno u javnosti.

U toku je redovna proljetna revizija procesa reformi u BiH. Međutim, ni sastanci održani prekjučer nisu mogli proći bez razgovora o novom aranžmanu BiH s MMF-om. Ali, kako saznajemo, predstavnicima BiH je jasno poručeno da MMF ne namjerava odustati od svojih uvjeta te da bh. vlast ne može ovaj put očekivati ustupke.
Propali pregovori

Kako saznajemo, nakon što su krajem prošle godine propali pregovori između BiH i MMF-a, uslijedila su brojna lobiranja na lidere političkih stranaka. Pred Federaciju je postavljen uvjet da se što prije imenuju novi članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH. Lideri u FBiH odlučili su ispuniti ovaj zahtjev te je predsjednik FBiH Marinko Čavara prekjučer obavijestio predstavnike međunarodne zajednice da je 2. aprila raspisan novi konkurs za izbor članova Komisije.

Teži dio nezvaničnog lobiranja dolazi kad je u pitanju Republika Srpska, od koje je traženo da pristane na ispunjavanje uvjeta iz trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice (EZ), a konkretno da se napokon u proceduru uputi jedinstveni državni zakon o plinu i električnoj energiji.

Čak se i Ured visokog predstavnika u BiH uključio u ovo pitanje i pokušao izlobirati pristanak predstavnika vlasti u RS. Međutim, i dalje je osnovni kamen spoticanja na putu prema novom aranžmanu s MMF-om pristanak RS na formiranje jedinstvenog registra računa fizičkih lica u BiH, koji bi se nalazio u nadležnosti Centralne banke BiH, a prema uzoru na Registar računa pravnih lica. RS i dalje odbija ovaj uvjet MMF-a insistirajući da se radi o prijenosu nadležnosti s entitetskog na državni nivo.
Utjecaj pandemije

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell) za „Avaz“ je kazao da su viši zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda prekjučer održali virtuelni sastanak s delegacijom BiH u okviru redovnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

– BiH delegaciju predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Učesnici sastanka su razgovarali o epidemiološkoj situaciji u BiH, utjecaju pandemije na bh. ekonomiju te izgledima za nastavak pregovora o novom aranžmanu s MMF-om – kazao nam je Džuel i dodao da će MMF kao sljedeći korak razmotriti sagledavanje napretka koji su vlasti ostvarile u pogledu reformi koje je MMF preporučio u okviru nedavnih konsultacija.
Tegeltija poručio MMF-u da očekuje podršku

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je predstavnicima MMF-a poručio da je država usmjerena na podršku zdravstvenom sektoru i da očekuje aktivniju podršku ove finansijske institucije, saopćili su iz Vijeća ministara. Naglasio je značaj aranžmana s MMF-om u prevazilaženju krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i realizaciji politika koje su usklađene s mjerama predviđenim Reformskom agendom.

IZVORAvaz
Prethodni članakZemljotres u Bosni i Hercegovini!
Sljedeći članakMEDICOM ZENICA: Testiranje na COVID-19 i nedjeljom