Voćari na gubitku: Mraz napravio velike štete

Mraz je u toku prošle sedmice nanio veliku štetu voćnjacima u Gradišci, posebno u Potkozarskom kraju. Voćari ističu da su pojedine sorte potpuno uništene. Strahuju od novog mraza i niskih temperatura najavljenih u narednim danima, koji bi im, tvrde, zapečatili ovogodišnju proizvodnju.

Sistem orošavanja nije mnogo pomogao voćnjaku Mirka Bjelovuka iz sela Jablanica. Temperatura koja se spustila na -6 učinila je svoje.

“Vidjećemo na kraju, sve je to još uvijek u rukama prirode. Koliko sadnice budu kondiciono spremne da prebrode ove niske temperature. Još je rano za davati neke konkretne procjene štete. Ali štete su evidentne, to je sigurno”, kaže Mirko Bjelovuk, voćar iz sela Jablanica.

Mraz je naštetio voćnjacima širom Republike Srpske, ali najviše su pogođeni Gradiška, Prijedor i Kozarska Dubica, ističu iz Udruženja voćara. Dodaju, da su štete skoro stopostotne na sortama trešnje, šljive, kruške i breskve.

“Mislim da ćemo jako loše proći i ono što ostane da ćemo imati jako loš kvalitet. Zna se da poslije mraza ono plodova što ostane ne može da zadovolji sve standarde i da ide u prvu klasu ili za neko jače i kvalitetnije tržište”, ističe Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a.

Voćari su već nekoliko godina na gubitku zbog proljetnog mraza, ali i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz uvoza. Poručuju da ovaj vid proizvodnje ubuduće može opstati samo uz snažnu podršku Vlade i resornog ministarstva.

“Mislim da bi dobro bilo da se malo povede računa sa nivoa države, da se obiđu ti naši proizvođači, da se sumiraju ukupne količine kojima raspolažemo u berbi i na osnovu toga da vidimo u kom pravcu djelovati. Kako zaštititi naše domaće proizvođače da prodaju te naše proizvode na domaćem tržištu”, dodaje Bjelovuk.

“Mi ćemo tražiti najmanje da nam se pomogne u visini zaštite hemijskih sredstava po jednom hektaru, pošto mi ne bi željeli da naši voćari napuste ili da redukuju zaštitu”, dodao je Dojčinović.

Voćari se pripremaju za još jedan mraz. I ovog puta će se, kažu, osloniti na sredstva za zaštitu biljaka, zadimljavanje ili na sisteme orošavanja. Ipak, ništa od navedenog im ne garantuje zaštitu.

Prethodni članakSpisak sumnjivih utakmica u Srbiji: Ko je igrao za kladionice, a ko “tri za tri”
Sljedeći članakObolijevaju zdravi mladi ljudi, ovo je sasvim drugačiji virus od onog iz 2020. godine