Voće i povrće koje treba izbjegavati kada želite izgubiti kilograme

Voće i povrće spadaju u zdravu grupu namirnica koje bi trebalo jesti svakoga dana. Ali to ne znači da sve vrste voća i povrća možemo jesti u neograničenim količinama. Ako pazite na liniju, ili držite dijetu, uživanje u ovim slasnim zalogajima svakako bi trebali ograničiti.

1. Sušeno voće

Sušeno voće je zdravo. Ali zbog specifičnog procesa obrade tokom koje se izvlači voda iz plodova, riječ je i o vrlo kaloričnim namirnicama. U stotinu grama grožđica, nalazi se čak 500 kalorija, pa bi uživanje u ovim slatkim zalogajima svakako trebalo ograničiti.

2. Konzervirano voće

U procesu konzerviranja dodaju se hemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrijednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća,  nego njihovu svježu varijantu. Imajte na umu da stotinu grama svježeg ploda ananasa ima oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više.

3. Avokado

U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje čuvaju srce i krvožilni sistem. Ali, u stotinu grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke.

4. Batat

Slatki krompir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih tvari. U stotinu grama kuhanog batata nalazi se 86 kalorija, a brojka se udvostručava ako od njega želite napraviti pire s dodatkom mlijeka, ulja i soli. Umjesto toga, okrenite se zelenom lisnatom povrću, koju u stotinu grama ima tek 20-tak kalorija.

5. Industrijski sokovi od voća i povrća

Prirodni sokovi dobro su rješenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti jesti svježe plodove voća i povrća. Ali kada kupujete takve proizvode, treba čitati deklaraciju. U industrijskim sokovima nalazi se mnogo skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrijednost cijelog napitka.

cazin.net