AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ovih dana traže se odgovori na mnoga pitanja koja se tiču koronavirusa. Koliko dugo virus preživljava na raznim površinama? Kako dezinficirati dom, kako prati odjeću, ruke, radne površine? Šta sa mobitelom, šta s obućom u kojoj smo bili izvan kuće? Šta s namirnicama koje donesemo iz trgovine? Kako oprati voće i povrće?

Termička obrada

Ovo posljednje pitanje postalo je tema mnogih rasprava na internetu. Trebamo li i kako dezinficirati jabuke, banane, narandže? Šta činiti s blitvom, kupusom, brokulom? Od samih početaka koronavirusa, kao jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja virusa spominje se pranje ruku.  

Naime, kako su više puta objasnili stručnjaci, ovojnica čestica koronavirusa sastoji se od lipida, odnosno masti, koje se rastapaju u sapunu.

Zato je vrlo važno često i temeljito prati ruke u trajanju od 20 sekundi. Na ovom tragu mnogi su postavili pitanje trebaju li i kojim sredstvom dezinficirati namirnice koje donesemo iz trgovine, kako bi učinak bio isti. Posljednjih dana o tome su govorili i brojni stručnjaci.

Objasnili su da, kada dođemo iz trgovine, prva stvar koju trebamo napraviti jeste izuti se, spustiti stvari koje smo donijeli i temeljito oprati ruke. Što se tiče voća, i njega trebate dobro oprati. Neko voće i termički se obrađuje. Znači, kuhanjem kompota nema više opasnosti od virusa. Nemamo ni ovako, ali dobro je voće izvana dobro oprati vodom, poručili su stručnjaci.

Ne alkoholom

Šta napraviti s kupljenim voćem i povrćem, pitanje je koje se sve češće postavlja, a odgovor je jednostavan – voće i povrće perite toplom vodom. Pranje deterdžentom, koje se pojavilo kao opcija na društvenim mrežama, izbjegavajte zbog opasnosti od trovanja. Isto vrijedi i za alkohol koji je kupljen u apotekama. Radi se o industrijskom alkoholu, koji sadrži hemikalije koje onemogućavaju njegovu konzumaciju. Na kraju, termička obrada namirnica odradit će svoj dio posla.

Smanjite rizik

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju hrana su sljedeće: 

1. Sirovo voće i povrće dobro operite (rizik od zaraze dodatno smanjuje termička obrada)

2. Prilikom rezanja sirove hrane, koristite daske i noževe

3. Temeljito operite ruke nakon doticaja s neopranim voćem i povrćem

Najvažniji korak

Ovo su upute za najvažniji korak u sprečavanju infekcije, a to je pranje ruku. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni, možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola.

Avaz