durian voce 1170x878 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Na svijetu postoji na desetke hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima dio su svakodnevne prehrane – čak iako nama i ne izgledaju kao da su s ovog planeta.

Smrdljivac

Durian je monumentalni plod stabla Durio koje je bodljikavo izvana, a kremasto iznutra. Ovo neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unijeti sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji. Njegov miris opisuju kao kombinaciju truhlog luka, terpentina i kanalizacije, a ponekad se može osjetiti i iz veće udaljenosti. Dakako, riječ je o azijskog delikatesi koju baš zato mnogi žele probati. Ona se dodaje u sve od palačinki preko sladoleda do umaka za tjesteninu.

Nacionalni ponos

Ackee, tropsko voće koje na Jamajci ima počasno mjesto na stolu, u kombinaciji s usoljenom ribom njihovo je nacionalno jelo. Ta se moćna kombinacija nalazi i na jelovniku najbržeg čovjeka na svijetu Usaina Bolta. Iako se dobro snašlo na Jamajci, ackee potječe sa zapada Afrike, odakle je u karipsku zemlju doputovalo prije oko 400 godina. Ličijev rođak ackee za razliku od azijske trešnje ne smije se jesti sirov.

 Kisele bombice

Asam kelubi, asam paya ili eleiodoxa možete kušati na Borneu, ali svidjet će vam se jedino ako volite kiselo. Limuni su male bebe za to neobično okruglasto voće prekriveno grubom korom koje otočani kisele i koriste za kuhanje.

Lažni slatkiš

Pokok Ajaib ili čudesno voće raste za zapadu Afrike i u Aziji te ima doista čudesne sposobnosti. Male crvene bobice sadrže mirakulin koji zavarava osjetilo okusa na način da se gorko i kiselo čine slatko, zbog čega se stoljećima koristi kao zdrava zamjena za šećer. Bobice su same po sebi kiselkaste, bez izraženih aroma i okusa.

Čudesno drvo

Na Filipinima možete pronaći calabash ili čudesno drvo na kojem rastu veliki i okrugli, zeleni plodovi koji mogu težiti i do osam kilograma. Osim što s njima zasigurno možete vježbati ili kuglati se, na Filipinima se kora koristi umjesto posuda. Unutrašnjost je bijela, bez izraženog okusa i mirisa, ali ne preporučuje se jesti u velikim količinama jer može izazvati mučninu.

 Pina colada s drveta

Monstera deliciosa je voće uz koje bi se trebala dijeliti knjižica s uputama za upotrebu. Nezrelo voće je prepuno oksalne kiseline, tvari koja se koristi kao izbjeljivač drveta. Oni koji pogriješe i zagrizu ga prije nego dozrije riskiraju jaku iritaciju grla i kože. Međutim, zrelo voće je doista ukusno.

Neobične mahune

Iza naziva mesquite krije se oko 40 vrsta različitih vrsta niskog drveća koje raste u sunčanim i suhim dijelovima Amerike. Mahune koje rastu na stablima jedu se kao voće, ali puno češće se melju u brašno. U mahunama se nalaze sjemenke veličine onih u  jabukama, samo što su žućkaste. Okus voća podjeća na kukuruz ili grašak, a obzirom na tvrdu, vlaknastu teksturu mahune je bolje iskoristiti za napitke poput zamjene za kafu ili pak bezglutensko brašno.

Patuljaste banane

Banana hiljadi prstiju jedna je od neobičnih vrsta banana, kojih ne nedostaje na svijetu. Minijaturne banane od tek nekoliko centimetara fine su i slatke, a raste u ogromnom svežnju s čvrsto zbijenim stotinama banana koji može biti dugačak i nekoliko metara. Iako izgledaju kao voće po mjeri kakvih patuljastih bića, a guli se kao i svaka dru