Voda odnijela milione maraka!

Stanovnici s kojima su novinari proveli noć uz rijeke kažu da je nedostajalo čak i vreća sa pijeskom, iako su pripadnici Civilne zaštite na vrijeme bili na kritičnim tačkama

I dalje je teško na području Prijedora i Sanskog Mosta. Izlijevanje Sane nastavlja da ugrožava stotine stambenih i privrednih objekata. Prema podacima iz prijepodnevnih časova, vodostaj Sane u Prijedoru iznosi 460 centimetara, što je kota vanredne odbrane od poplava.

***

Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Novom Gradu večeras su na snagu stupile vanredne mjere zaštite od poplava. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu u 21 čas iznosio je 511 centimetara, što premašuje kotu redovnih mjera od poplava. Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je voda ušla u dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i presjekla više putnih komunikacija, a problema ima i na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u Dragotinji.

***

Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje u opštini Teslić zbog elementarnih nepogoda. Svi vodeni tokovi u ovoj opštini su se izlili. Prekinuta je i sva putna komunikacija zbog vode, ali i zbog odrona. Mještani su tokom dana pokušavali da zaštite svoje domove i dežurali uz rijeku Usoru strahujući da im se ne ponovi 2014. godina kada su im poplavljene i kuće i poslovni objekti. Putna komunikacija prema Doboju i Banjaluci je prekinuta kao i komunikacija na regionalnim i lokalnim putevima. Određena naselja su odsječena. Građani prijavljuju kako imaju prekide električne energije i vodosnabdijevanja.

***

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije donio je večeras odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava. Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama.

***

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu. U Čelincu su se poslije 22 sata oglasile sirene za uzbunu.

***

U Trnu su se dvedesetak minuta poslije ponoći oglasile sirene za uzbunu zbog poplave. Policija ulicu po ulicu obavještava stanovništvo na moguću opasnost od poplava. Nešto ranije se u Trnu izlilo vještačko jezero na dva pravca. Mještani Trna u Vrbaskoj ulici postavljali su u toku dana vreće s pijeskom kako bi pokušali da spriječe izlijevanje vode i ugrožavanje domaćinstava.

***

Bosna se nije izlila. Besana noć u Doboju protekla bez posljedica.

***

“Ne podliježite špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku. Situacija nije ni blizu alarmantna kao što je bila u ranijim godinama, ali nije na odmet oprez i preduzimanje svih mjera i radnji da zaštitimo imovinu i ljude i materijalna dobra na ugroženim područjima”, poručio je premijer RS Radovan Višković.

PAMETNIJI POPUŠTA

Ove vijesti nizale su se 13. i 14. maja i zlokobno podsjećale na kataklizmu od prije pet godina. Za vladajuće nema panike, kao ni za medije kojima upravljaju, piše Žurnal.info.

“Sve je pod kontrolom”, poručili su potopljenom narodu, a direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao da se neće ponoviti scenario iz 2014. godine imajući u vidu da su manje količine padavina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zaljubljenik u narod i Republiku Milorad Dodik imao je posla u Austriji i govorio o podršci vojnoj neutralnosti, predsjednica Željka Cvijanović se nije naročito oglašavala, jer razumije šta je apsolutna sloboda.

I, zaista, premda je priroda apsolutno slobodna, čini se da, kao daleko pametnija, i popušta. Savjesnija od vlasti u Republici Srpskoj, sama se ovih dana obuzdava. Nikako to nije učinilo onih 200 miliona KM skupljenih u Fond solidarnosti od 2014. do 2016. godine plus milioni KM pomoći iz Evrope, kada su vlastodršci obećavali nove nasipe, uređenja korita rijeka, pošumljavanja i apsolutni prosperitet na terenu, ali i pomoć onima koji su pretrpjeli ogromne štete.

GDJE SU PARE, KO JE KRIV?

“Ostaje nam samo da se molimo Bogu i gledamo u nebo i da se nadamo da će konačno da stane kiša”, objavio je ovog maja izjave ugorženih portal Gerila.info.

Stanovnici s kojima su novinari proveli noć uz rijeke kažu da je nedostajalo čak i vreća sa pijeskom, iako su pripadnici Civilne zaštite na vrijeme bili na kritičnim tačkama.

Od prošlih do novih poplava niko nikada zvanično nije objavio kako je milionska suma potrošena i šta je popravljeno, a šta ostalo kritično. Zato su društvene mreže i ovog maja bile prepune političara koji su se dušebrižnički solidarisali sa građanima. S rukama u džepovima tražili su povoljan poplavljeni ugao za selfi.

Premijer Višković nemušto pokušava da objasni:

“Ako uzmete da se veliki broj godina nije skoro ništa ulagalo u to, uložili smo značajan novac, ali na čitavom potezu Republike Srpske. Prije svega akcenat je bio na Savi i na Drini, tako na red nisu ni bile došle ostale rijeke koje ćemo sigurno u narednom periodu morati staviti u taj program. Želim samo da vam kažem da evo i u protekla dva, tri dana smo hitno intervenisali iz budžeta prema našem javnom preduzeću ‘Vode’ i doznačili skoro dva miliona maraka za hitne sanacije određenih kritičnih mjesta.”

U apsolutnoj slobodi i priroda zna za granice. Samo bezobrazluk nadležnih nema nijednu razumnu barijeru!

Žana Gauk (zurnal.info)

Prethodni članakNastavljena potraga za šestogodišnjim dječakom u Begovom Hanu
Sljedeći članakInicijativa Rame Isaka za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima