Vodeća regionalna kompanija GDI GISDAT potpisala sponzorski ugovor sa Amirom Medunjanin

Podijelite vijest

Jučer je u prelijepom ambijentu novog kompleksa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu ozvaničena saradnja dva regionalna imena, koji svaki u svojoj oblasti nose izvrsnost, umjetnice Amire Medunjanin i GDi GISDATA Grupe. Baš kao što Amira Medunjanin crpi sve bogatstvo koje naša regija Jugoistočne Evrope posjeduje, njezinu tradiciju, njezine običaje – počev od sitnih svakodnevnih stvari do onoga što se može nazvati umijećem življenja – i pretače sve skupa u sevdah koji publiku širom svijeta ostavlja bez daha, tako i GDi GISDATA Grupa crpi znanje i bogate resurse kojima regija raspolaže da bi stvorila visokotehnološke softver proizvode koji svoju primjenu nalaze širom svijeta, u rasponu od Amerike do Bliskog istoka, od Skandinavije do Afričkog juga.

Amira Medunjanin_potpisivanje ugovora

O Amiri Medunjanin

Od debitantskog albuma “Rosa” Amire Medunjanin prošlo je devet godina. Od tada do danas ova je umjetnica iz Sarajeva napravila puni krug i započela iznova predano “crtati” neke nove krugove. Najbolja potvrda tome su novi suradnici na albumu “Silk & Stone”- Yurdal Tokcan i Hakan Güngör koji svojim tradicionalnim instrumentima, virtuoznim sviračkim umijećem, muzičkim naslijeđem iz zemalja iz kojih dolaze, daju potvrdu onoj često ponavljanoj frazi da Amira sevdalinke, kao i tradicijske pjesme iz drugih zemalja regije, ne reproducira na konvencionalan način.

Baš suprotno, ona sa svojim suradnicima, uvijek redom vrhunskim muzičarima, istražuje nove moduse kako unaprijediti, obogatiti taj već znani jezik i dati mu magičnu, dodanu vrijednost – poput začina koji jelu daje poseban karakter, onog po kojemu se prepoznaju vrhunski chefovi, majstori svog zanata. Amirina glazba već je osvojila srca publike diljem regije, a plasirala je njen muzički izraz i puno dalje.

Sjajne kritike već je “zaradila” u uglednim stranim tiskovinama. Osim toga, albume joj objavljuje ugledna izdavačka kuća Harmonia Mundi, posljednji album “Silk & Stone” i izdavačka kuća Aquarius Records, i sve češće muziku donosi publici i na svjetskim pozornicama. Veliku pažnju izazvala je već najavna pjesma novog albuma – “Eleno kerko”, stoga se “Silk & Stone” koji će se ovih dana naći na policama muzičkih trgovina, kao i nastupi koji slijede, očekuju s velikim nestrpljenjem.

Upravo na toj osnovi je i započela saradnja Amire Medunjanin i GDi GISDATA Grupe, koja se odnosi na sponzorstvo novog albuma pod nazivom „Silk & Stone“ čija distribucija upravo započinje. Na novom studijskom uratku Amira zajedno sa izvrsnim muzičarima, Bojanom Zulfikarpašićem, Nenadom Vasilićem, Yurdal Tokcanom i Hakan Güngör nudi svoju verziju muzičkog bogatstva regije Jugoistočne Evrope i Balkana, intepretirane kroz vrhunski sevdah, saradnja koja bi se mogla okarakterisati i kao udruživanje snaga unutar regije za prodor u cijeli svijet.

– Izuzetna mi je čast da je GDI GISDATA GRUPA sponzor albuma. Posljednjih par godina sam surađivala na nekoliko projekata sa umjetnicima iz Jugoistočne Europe. Imala sam sreću da je ta suradnja pretočena u novi studijski album. S obzirom da je četvrti po redu, moja želja je bila da priča vezana za ’kamen i svilu’ ode i par koraka dalje. Ipak je to naša priča i potrebno je sve uraditi kako bi ona pronašla put do ljudi širom svijeta. A povezivanje sa veoma uspješnom GDi GISDATA GRUPOM je dodatni motiv i obaveza, kako za mene tako i za moje suradnike. Mislim da je ovo početak jednog kreativnog procesa i odličan primjer poslovne suradnje u regiji. I na kraju bih se željela zahvaliti gospodinu Boranu Lončariću na uloženom trudu kako bi jedan ovakav projekat bio uspješno realiziran, izjavila je Amira Medunjanin.

Boran Lončarić, osnivač i predsjednik Uprave GDi grupe izjavio je:

– Kao specijaliziranoj tehnološkoj kompanija za industrijski softver, koja radeći sa uredima i tvrtkama-kćerima u 11 zemalja, sa 75% izvoza u 12 vremenskih zona, te sa korisnicima ne samo u tih 11 zemalja cijele regije srednje i jugoistočne Europe, već i od zapada na istok od Kalifornije preko Brisela do Kijeva, a sa sjevera na jug od Osla preko Beča do Abu Dhabia dobro poznaje važnost globalnog djelovanja, i koja je i sama ponikla iz naše regije jugoistočne Europe gdje su nam uredi, marketing, inženjeri i centri za razvoj i implementaciju softvera ali i domovi, veliko nam je zadovoljstvo biti u prilici dati doprinos kulturi i umjetnosti regije te njezinoj prezentaciji u svijetu. Mišljenja smo u GDi, da su kultura i posebno muzika, nezaobilazni dio ljudskih kvaliteta i intelektualnoga potencijala, koje treba podržavati i prezentirati, jer su nerazdvojni dio slike o nama samima i naših šansi da pozitivno djelujemo i doprinosimo našem svijetu – tj. da doprinosimo ne samo izvozom softvera već i izvozom kulture i umjetnosti, te time doprinesemo svijetu, ali i umjetnosti i kulturi u našoj regiji. Iako je to manje poznato, o sada je GDi tokom 2013. i 2014. godine izdala i tri CD-a instrumentalnog jazza autora sa ovih prostora te ih distribuirala svojim partnerima i korisnicima u svijetu i na taj način ih promovirala i van regije. Kvaliteta kulture i posebno muzike ovih prostora, pozitivna je i za percepciju naše regije u cijelosti, te to želimo i našim skromnim doprinosom podržati.

Stoga, posebna nam je čast i ponos imati ovime priliku pored jazza regije, podržati apsolutno fascinantan, vrhunski te globalno prezentabilan način izvedbe kulture koju prepoznajemo kao dio nas iz cijele regije – kulture sevdaha. Izvedba koja je dodatno obogaćena raznim utjecajima i integrira sevdah u suvremenu globalnu kulturu, u aranžmanima koji su nekada vrlo bliski jazzu – to je zaista čast podržati. Zaista, kao što je Amerika ponosna na svoj blues, Portugal na fado, Brazil na bossa-nova muziku, koji su svi postali globalni brendovi u kulturi u kategoriji tzv. “world music” – izuzetno smo ponosni i kao firma GDi i ja osobno što smo u prilici održati ovaj projekt “Silk & Stone” već globalno poznate fantastične Amire Medunjanin, u suradnji sa Bojanom Zulfikarpašićem, Nenadom Vasilićem, Boškom Jovićem i drugima.

Amirina muzika je nešto na što možemo svi u ovoj regiji biti iskreno ponosni, te ju sa velikim zadovoljstvom podržati i prezentirati svijetu, čime dižemo kvalitetu percepcije naše cijele regije i nas samih u svijetu. Drago nam je da je GDi u prilici to podržati.“

Depo.ba