Vodeći američki epidemiolog: Ne treba nam „AstraZeneca“

Vodeći američki epidemiolog i savjetnik predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Entoni Fauči (Anthony Fauci) smatra da SAD nisu potrebne vakcine „AstraZeneca“ u borbi sa koronom.

Neke evropske zemlje zaustavile su ili starosno ograničile upotrebu vakcine „AstraZeneca“ zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa stvaranjem tromboza, ali za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Fauči, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio da, čak i ako bi „AstraZeneca“ zatražila i od Uprave za hranu i lijekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) u SAD, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji.

– Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvrdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina – rekao je Fauči.

On je naglasio da ne postoji plan da se odmah počne sa upotrebom „AstraZeneca“ čak i kad bi dobila odobrenje, i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da su SAD ugovorile dovoljno vakcina drugih proizvođača.

IZVORAvaz
Prethodni članakDan nakon vakcinacije Vučića, oboren rekord
Sljedeći članakMelisa Dizdar: Priča s medenog mjeseca zaslužna za uspjeh