Vodeći klubovi će izgubiti osam milijardi eura

dd 3

Vodeći evropski nogometni kubovi zbog pandemije koronavirusa izgubit će više od osam milijardi eura, stoji u izvještaju Evropske nogometne federacije (UEFA).

Izveštaj pokazuje da je četiri milijarde eura izgubljeno zbog neprodanih ulaznica, 2.7 milijardi eura od sponzorskih ugovora te 1.4 milijarde eura na osnovu prihoda od TV emitiranja.

Veliki gubici su se odrazili i na zimski prijelazni rok, pri čemu je potrošnja u januaru pala za 56 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljetni prijelazni rok je zabilježio pad od 39 posto u odnosu na godinu ranije.

UEFA navodi kako je neophodna reforma pravila finansijskog fer-pleja i kako se takse i zarade od transfera moraju svesti na prihvatljivu razinu, prenosi Hina.

Također, u izveštaju evropske kuće nogometa spominje se i Superliga, koja bi prema njima imala “poguban utjecaj na evropski nogomet iz sportske, emocionalne i finansijske perspektive”.

– Odmetnuta liga ne može biti odgovor na pandemiju – dodaje se u izvještaju.

– Vraćanje finansijskog zdravlja i rasta zahtijeva proces finansijske discipline, pažljivo upravljanje i dugoročno planiranje. Samo će poštivanjem piramide i principa promocije i ispadanja iz sportskih zasluga evropski nogomet moći nastaviti rasti – stoji u UEFA-inom izvještaju.