Portal 072info

VODIČ Kako glasati na lokalnim izborima van BiH

Na lokalnim izborima u BiH, koji će se održati 2. oktobra 2016. godine, pravo glasa imat će ukupno 3.263.906 glasača.

Od tog broja 65.398 glasača upisana su u Centralni birački spisak za glasanje van BiH.

Za potrebe naših državljana u inozemstvu glasanje će biti omogućeno na pet glasačkih mjesta, i to u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Ambasadi BiH u Beogradu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu i Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu.

Za glasanje na ovim  diplomatsko-konzularnim predstavništvima prijavljeno je 287 osoba.

Ostatak, njih 65.111 osoba, glasat će putem pošte. 
Krajnji rok za podnošenje prijave za glasanje putem pošte, odnosno iz 
inozemstva bio je 19. juli.

Da bi prijava bila validna, birači koji namjeravaju glasati putem pošte morali su dostaviti uredno popunjen i potpisan obrazac za glasanje izvan BiH, te ovjerenu kopiju nekog identifikacijskog dokumenta, poput lične karte, kojom će dokazati svoj identitet.

Građani često nisu slali svu potrebnu dokumentaciju zbog čega je 6.650 glasača odbijeno.

Ipak, osobe koje se na propisan način nisu na vrijeme prijavile za glasanje putem pošte neće izgubiti biračko pravo. One će moći glasati na redovnim biračkim mjestima u BiH, u općinama koje su navele kao mjesto stanovanja prilikom dobivanja lične karte.

Isporuka glasačkih listića za građane koji će glasati putem pošte počela je već 15. augusta, kako bi mogli glasati u propisanom roku.

Oni koji su se prijavili za glasanje putem pošte, a nisu dobili glasački  materijal obavezno trebaju provjeriti da li su registrirani za glasanje putem pošte na pravoj adresi. U svakom trenutku preko interneta možete provjeriti da li ste registrirani za glasanje putem pošte.

Provjeriti možete na ovom linku.

Centralna izborna komisija BiH otvorila je dvije telefonske info-linije putem kojih se mogu dobiti sve potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi s registracijom birača. Brojevi su 033/251-331 i 251-332 i aktivni su radnim danima od 8.00 do 16.00 sati.

velikiizbori

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box