Vodič za početnike: Kako započeti trčati

Screenshot 7 32
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Trčanje je jedan od najjednostavnijih oblika vježbanja, a sagorijeva više kalorija od bilo kojeg drugog uobičajenog treninga. Međutim, iako je poprilično jednostavno, trčanje nije uvijek lako te vam donosimo nekoliko savjeta kako da svoj trening učinite efikasnijim.

Trčanje je iz mnogo razloga izvrstan oblik vježbanja. Pored značajnog sagorijevanja kalorija, može smanjiti rizik od dugotrajnih bolesti povezanih sa srčanim problemima, dijabetesom tipa 2 i moždanim udarom, a čak može poboljšati i vaše raspoloženje.

Osim toga, za razliku od većine drugih vježbi, trčanje je besplatno, možete vježbati bilo gdje i potrebno vam je vrlo malo opreme – sve što vam zaista treba za početak je par pravih patika i motivacija.

No, koliko god trčanje bilo jednostavno, nije uvijek lako, pogotovo ako ste novajlija. Iz tog razloga, sjajna je ideja da prvo naučite nekoliko osnova o sportu, kao što su različite opcije brzine i koje aplikacije možete koristiti za ostvarivanje najboljih rezultata.

Pritom ćete nesumnjivo učiniti svoj trening efikasnijim, a čak biste mogli i povećati užitak prilikom vježbanja.

Postavljanje cilja

Fokusiranje na cilj jedan je od načina za dodavanje strukture trčanju. Korištenje aplikacija za lakše praćenje udaljenosti, tempa i vremena je najlakši način da poboljšate trčanje.

Trčanje na 5 km uobičajeni je cilj za nove trkače jer je dovoljno dugo da zahtijeva izdržljivost i nivo kondicije, ali je lako dostižno ako se pridržavate rutine. Međutim, bitno je realno odrediti cilj, ako odaberete predugačku rutu ili pokušate trčati prebrzo, to može povećati rizik od povreda, a i pokvariti cjelokupan doživljaj trčanja.

Umjesto da se odmah primite velikih udaljenosti, stručnjaci predlažu lagano povećavanje kilometraže, uz kombinaciju trčanja i hodanja.

Odabir opreme

Jednom kada odlučite koliko daleko želite trčati, važno je biti dobro opremljen za trening. Iako su vam jedini stvarni neophodni pribor dobre patike.

Dobar par patika ne znači da ćete automatski postati fantastičan trkač, ali može napraviti razliku. Također, Independent preporučuje da ne padnete u zamku razmišljanja “što su cijene više, patike su bolje” – jer savršene patike za trčanje mogu zahtijevati različite iznose novca. Bitno je pronaći ono što odgovara našim potrebama, stopalima i stilu trčanja.

Upotreba aplikacija za trčanje

Također, korištenje aplikacija za trčanje pomaže ako želite pratiti udaljenost, izmjeriti puls i povećati prosječnu brzinu. Ove aplikacije nude široku lepezu opcija, od konkretne upotrebe prilikom trčanja pa do prijedloga koji su vezani za sam stil života – ishranu, spavanje itd.

Slušajte muziku ili omiljeni podcast

Za potpun ugođaj stavite slušalice i pustite svoju omiljenu playlistu ili podcast. Jedan od načina da utišate buku su slušalice koje neće ispasti, niti će vam odvratiti pažnju, a na ovaj način možete slušati muziku ili odabrati podcaste trenera slavnih ličnosti, koji su dostupni, a koji će vam davati instrukcije za najbolje efekte treninga.