SA KRAVICE PKG DJK 120210630 173620173 mxf Still001 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Po završetku obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju mnogi turisti prije odlaska iz BiH iskoristili su priliku i uputili se na jednodnevni izlet na vodopad Kravice koji je od Međugorja udaljen 10 kilometara. Ova prirodna oaza zelenila i mira privlači brojne goste iz raznih krajeva svijeta, a očekivanja turističkih radnika su da će ove godine slap posjetiti duplo veći broj od prošlogodišnjeg.

Veliki broj parkiranih vozila, i grupa turista na ulazu ka vodopadu Kravice. Iako naviknuti na grupe turista iz stranih zemalja, ovaj put domaći gosti iz Zvornika – prvi put na jednom od najvećih i najimpresivnijih vodopada u Hercegovini.

“Prvi put sam ovdje, čak nikad nisam ni čuo za ovo mjesto. Izvanredno je, fenomenalno, nestvarno djeluje”, kazao je Ivo Simić iz Zvornika.

Iako neorganizovano i u grupama, danas na Kravicama turisti iz stranih zemalja u samostalnoj posjeti – Poljaci, Česi, Amerikanci, Arapi i drugi .Prekrasan i rijedak prizor, kažu ostavlja bez daha.

“Voda je jako hladna, ali ne smeta mi. Bili smo u Međugorju na godišnjici pa smo s prijateljima došli ovdje. Bio sam i ranije sa suprugom, a sad sam došao s prijateljima. Oduševljeni smo ovom prirodom”, ističe Mario iz Amerike.

“Voda je prohladna, ali vani je jako vruće, tako da moram plivati, a u ovoj prirodi je to jednostavno uživanje”, dodaje Julija iz Amerike.

“Ovdje je predivno, mi mnogo volimo prirodu i vodu i doći ćemo ponovo. Moramo”, kazao je Abdulaziz iz Saudijske Arabije.

U Ljubuškom kažu da se ne trebaju boriti za turiste, jer uprkos svemu dolaze iz različitih krajeva svijeta te stoga različitim sadržajima nastoje upotpuniti njihov boravak ovdje.

Brojni sadržaji za posjetitelje

Tako ljubitelji adrenalina mogu uživati u vožnji kajakom, raftingu, biciklizmu, pa planinarenju.

“Može se ići do male Kravice, za to je potrebno sat vremena, a rade se i raftinzi od gornjeg kupališta kod rijeke Čeveljuše koji traje oko četiri sata”, kazao je Stjepan Rašić, turistički radnik.

Nakon prošlogodišnjeg zatišja, ovo kupalište ponovo je oživjelo. Turisti se vraćaju, a najviše je ih kako tvrde, u prolazu iz Međugorja.

“Mala je stanka, ali kad ima posjetitelja u Međugorju, i ovdje ima iz različitih dijelova svijeta, a najčešći su gosti Poljaci, Italijana nema , prije su bili česti, ali otkako je Korona krenula nema ih, sad su opet pomalo počeli pristizati”, dodaje Rašić.

Prošle godine ovo mjesto posjetilo je 33 hiljade ljudi, što je za više od 90 posto manje u odnosu na 2019. godinu kada je Kravice posjetilo više od 300 hiljada turista. Od januara ove godine pa sve dosad prodato je više od 20 hiljada ulaznica, stoga se turistički radnici nadaju da će u ovoj hercegovačkoj oazi zelenila i mira ove godine uživati oko 50 hiljada ljudi.