v 5
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 12, 2021 @ 9:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetski i regionalni mediji ovih dana pišu o jedinstvenoj, rotirajućoj kući u Srpcu. Dom koji se okreće je napravio Vojin Kusić (71), poduzetnik iz Srpca. Realizirao je tokom radnog vijeka brojne projekte iz oblasti proizvodnje predmeta od plastike, ali u djelo je proveo svoj najdraži projekt prema ideji iz momačkih dana – podigao je kuću koja se okreće.

Pokušavajući udovoljiti svojoj ženi koja je željela raznolikiji pogled iz njihove porodične kuće u Srpcu, sagradio je rotirajuću kuću. Ideja o kući koja se okreće rođena je prije pola stoljeća, na Željezničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

Kružna staza

Dok je razgledao okretaljku za lokomotive i vagone, rodila se ideja za kuću
 • Dok je razgledao okretaljku za lokomotive i vagone, rodila se ideja za kuću
 • – Kad sam vidio da djeca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak sakupljati i pripremati materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekt, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju udaljena je 200 metara od porodične kuće – rekao je Vojin za „Avaz“ u vrijeme početaka gradnje ovog projekta.

  Djeca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su vidjela da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.

  Smještena na plodnoj ravnici u sjevernoj Bosni, u blizini grada Srpca, kuća se okreće oko ose od sedam metara, s pogledom na polja kukuruza i poljoprivredno zemljište. U željenoj brzini smjenjuju se šume i rijeke.

  Kusić je rekao da su ga inspirirali izumitelji Nikola Tesla i Mihajlo Pupin te da ga je odredilo siromašno porijeklo. Nije imao alternative nego da istražuje sam.

  Prijatelji na probi

  Vojin kaže da su ga inspirirali izumitelji Tesla i Pupin te da ga je odredilo siromašno porijeklo
 • Vojin kaže da su ga inspirirali izumitelji Tesla i Pupin te da ga je odredilo siromašno porijeklo
 • Prepričao nam je anegdotu s prijateljima koje je doveo na “probu” kuće.

  – Dok je nas petnaestak sjedilo u staklenom salonu, neprimjetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je vikati da mu nešto nije uredu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao riječima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i s mojom – uz smijeh nam je ispričao Vojin.

  Za završetak projekta bilo je potrebno šest godina.

  LIDER