Vojin Mijatović iskreno: ‘Srpski svet’ je glupost, branio bih BiH od njega

Vojin mijatovic FTV septembar2021 PS
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, bio je gost na FTV kod Sanjina Bečiragića.

Aleksandar Vučić je neko ko je riješio po svaku cijenu da Srbija postavio regionalni lider u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, ocjenjuje Mijatović.

“Sa stanovišta njega kao predsjednika to je odlično i čestitam mu. Sa stanovišta miješanja u odnosu s drugim zemljama, pogotovo nas u Bosni i Hercegovini, to je katastrofa. Međutim, Vučić ima jedan interes, a to je jaka Srbija”, poručuje Mijatović.

Kaže da je Dodik bio “korisni idiot” sve dok je Vučić imao teške periode pregovora u vezi sa statusom Kosova. Ta priča polako ulazi u završnu fazu i u tom trenutku, pogotovo kad se riješi to pitanje, smatra Mijatović, on je potpuni teret Aleksandru Vučiću.

“On je i danas teret Vučiću i čak i ovo sve oko Schmidta moglo bi da bude jedan od načina kako se lagano rješava Dodika”, navodi Mijatović.

Kaže da je podrška Kine i Rusije Dodiku dio njihovog geostrateškog rata sa SAD-om i Europom na jednom mikro prostoru te da će Dodik u konačnici biti kolateralna šteta tih odnosa kada se viši interesi ovih dviju strana negdje drugdje poklope, te će im Dodik doći kao kusur u tom potkusurivanju. On stvara famu da je jako bitan igrač Rusije i Kine, poručuje Mijatović.

Za “srpski svet” kaže da je glupost, nije prijetnja niti politički projekt već politička manipulacija.

“Da bi ljudi bili mirni, evo moje poruke: hipotetički, krene taj “srpski svet” napad na Bosnu i Hercegovinu, Vojin Mijatović, Srbin, ratovat će protiv tog “srpskog sveta”. Priča o “srpskom svetu” je tu da bi neko ko je “bošnjački svijet” štitio Bošnjake od “srpskog sveta” i da bi onda neko iz “srpskog sveta” štitio Srbe od Bakira Izetbegovića ili nekih drugih iz “bošnjačkog svijeta””, ocjenjuje Mijatović.

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu na linku OVDJE.