Vojni analitičar Antonio Prlenda: Pravi rat u Ukrajini počinje na proljeće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok iz Ukrajine stižu informacije o teškoj situaciji na dijelu ratišta, posebno oko Bahmuta, te pozivi na ubrzane isporuke naoružanja, vojni analitičar Antonio Prlenda vjeruje da pravi rat slijedi tek na proljeće.

Kaže da, kada je riječ o Bahmutu, ruska vojska ima bolju poziciju, ali da je ono čemu sada svjedočimo samo uvod u novu fazu rata.

Dodatna mobilizacija

– Ovo što vidimo sada je nastojanje da se zauzmu što bolje pozicije za ono što slijedi. Rusija će vršiti dodatnu mobilizaciju, ali bez nekih čvršćih prisilnih mjera teško da će im to biti dovoljno. Zato mislim da bi Rusija u ovom trenutku željela da rat već prekusutra stane. U proljeće može biti i važno ko će prije krenuti u ofanzivu i preuzeti inicijativu. U svakom slučaju, rat u Ukrajini neće brzo završiti, ali bi se baš u proljeće mogao definirati daljnjii tok rata – kaže Prlenda.

ČITAJ JOŠ:  Da li Rusija zaista ima podršku "prijateljskih" zemalja?

Njemačka i SAD najavili su isporuku dodatnog naoružanja Ukrajini. Njemačkim tenkovima „Leopard“, na putu ka Ukrajini mogli bi se priključiti i tenkovi istog proizvođača od saveznika iz Skandinavije. Iako pojedini analitičari vjeruju da će oni odmah biti uvedeni u borbu, Prlenda smatra da bi to bila greška.

Treba vremena

– „Leopardi“ su super stvar, ali treba vremema za kvalitetnu obuku. Uputiti ih odmah na front, sa neuvježbanim posadama, bila bi greška. Ne bi bili dovoljno efikasni i moglo bi biti puno kvarova. Bolje se temeljito pripreme za proljeće. Kvalitetna obuka jedne tenkovske posade traje godinu dana, ali ono najnužnije bi morali završiti do proljeća – ističe Prlenda.

ČITAJ JOŠ:  Ishod sukoba bi mogao biti jasan do ljeta

Dodaje kako bi ukrajinskoj vojsci dobro došla i borbena vozila pješadije, jer će brzina pokreta trupa tokom predstojeće kontraofanzive biti presudna.

– Kada je Rusija u pitanju mislim da je sramota da im je „Wagner“ trenutno popularniji od regularne vojske. To dovoljno govori – ističe Prlenda.

Situacija u Srbiji

Kada je o regionu riječ, najviše pažnje trenutno privlači situacija u Srbiji, te put ka definitivnom rješenju odnosa sa Kosovom. Na stolu je plan koji podrazumijeva normalizaciju odnosa, međusobno poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica i priznanje državnih simbola, uz formiranje zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, te evropsku perspektivu Srbije i Kosova i izdašnu pomoć Evrope. U slučaju da on ne bude prihvaćen i sankcije u vidu povlačenja svih investicija i prekida evropskih integracija.

ČITAJ JOŠ:  Njemačka odobrila da se u Ukrajinu šalju i tenkovi Leopard 1, koristili se u borbama u ratu u BiH

– Mislim da Srbija nema mnogo izbora, osim da prihvati francusko – njemački plan, iza kojeg je stala cijela EU. Svaka druga opcija je katastrofa za zemlju. Čim sve prihvate, EU će im oprostiti i sve nestabilnosti koje prave u regiji – ističe Prlenda.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING