Vojni analitičar Nedžad Ahatović: Eskalacija na Balkanu ovisi od ponašanja NATO-a

Vojni analitičar Nedžad Ahatović: Eskalacija na Balkanu ovisi od ponašanja NATO-a

Dok traje mobilizacija i pozicioniranje jedinica i naoružanja Rusije sa jedne, te članica NATO pakta s druge strane, zabrinutost zbog Ukrajine raste. Vojni analitičar Nedžad Ahatović upozorava da se ruska strategija upotrebe vojne sile ne uklapa u postojeće šablone vojnog djelovanja, jer insistira na brzini, posebno u prvoj fazi konflikta kako bi se što prije dosegli strateški ciljevi.

Hibridna gerila

– Ono čemu se NATO nada je upravo suprotno, odnosno uvlačenje Ruske Federacije u “glib” i vođenje beskrajnog rata, gdje će do izražaja doći bliska oružana borba, posebno protuoklopna, zbog čega se Ukrajini isporučuju velike količine protutenkovskih vođenih raketa, te nekonvencionalni tip rata niskog intenziteta kojeg su američke trupe iskusile u Iraku tokom tog dugog konflikta – kaže Ahatović.

Ako do nje dođe, dodaje, ruska vojna operacija će biti ekstremna u svakom smislu – od brzine operacije i brzine juriša kopnenih snaga do obima vatrene podrške sa kopna, mora i iz zraka. 

– Ali i u brzini izvlačenja iz borbe ruskih regularnih snaga i preuzimanja daljnjih borbenih djelovanja od strane ruskih pobunjenika u Ukrajini, odnosno privatnih sigurnosnih kompanija poput grupa Wagner, Vega i Patriot. To je vođenje vojnih operacija u okviru hibridnog rata iz tzv. sive zone, gdje se zvanične trupe upotrebljavaju samo u inicijalnoj fazi sukoba u blitz “mirovnim” operacijama, čije domete dalje obezbjeđuje tzv. “hibridna gerila”, odnosno plaćenički vojni sastavi i lokalne pobunjeničke snage – svi vezani za obavještajni sistem – dodaje Ahatović.

Ruski “sateliti”

Može li doći do eskalacije situacije na Balkanu, ako dođe do sukoba u Ukrajini, ovisi od ponašanja NATO-a.

– Ako se nastavi sa pružanjem logističke podrške Ukrajini, vrlo lako ruski “sateliti” mogu krenuti u destabilizaciju BiH kako bi NATO razvukli po dubini u strateškom smislu i skinuli fokus sa podrške Ukrajini – pojašnjava Ahatović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica