Kazahstan protesti privodjenje AA
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 6, 2022 @ 10:15
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Vojni savez bivših sovjetskih država pod ruskim vodstvom poslat će mirovne snage u Kazahstan, rekao je armenski premijer nakon što je kazahstanski predsjednik zatražio pomoć u gušenju nasilnih i smrtonosnih protesta u zemlji.

Armenski premijer Nikol Pašinjan na Facebooku je objavio da će neodređeni broj mirovnih snaga otići u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi stabilizira situaciju, nakon što su zapaljene zgrade državnih institucija te nakon što je okupiran međunarodni aerodrom Almati.

U protestima koji su održani u utorak i srijedu ubijeno je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, objavilo je kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenijela je ruska državna agencija Sputnik. Agencija je izvijestila, citirajući kazahstanske medije, kako su ubijena i dva vojnika, kako su opisali, u antiterorističkoj operaciji na aerodromu Almati.

Prvobitno potaknuti bijesom zbog rasta cijena goriva, protesti su se brzo pretvorili i u one protiv Nursultana Nazarbajeva, prethodnika predsjednika Kasim-Žomarta Tokajeva, koji je zadržao značajnu političku moć uprkos tome što je dao ostavku 2019. nakon gotovo tri decenije vladavine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nazarbajev se smatra glavnom političkom silom u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime. Vjeruje se da njegova porodica kontrolira veći dio ekonomije, najveće u centralnoj Aziji. Međutim, od početka protesta niko ga nije vidio ni čuo.

Reputacija stabilnosti srednjoazijske nacije pod Nazarbajevom pomogla je privlačenju stotina milijardi dolara stranih ulaganja u njenu naftnu i metalnu industriju.

Međutim, mladi zahtijevaju liberalizaciju kakva postoji u drugim bivšim državama Sovjetskog saveza. Protesti su najgori u Kazahstanu, zemlji pet puta većoj od Francuske s populacijom od gotovo 19 miliona ljudi, u više od deset godina.

Tokajev je u srijedu smijenio Nazarbajeva s mjesta predsjednika bitnog Vijeća sigurnosti i preuzeo ga na sebe. Također je imenovao novog šefa Komiteta državne sigurnosti, nasljednika sovjetskog KGB-a te je smijenio Nazarbajevog nećaka s drugog vodećeg mjesta u komitetu. Kabinet Tokajeva je također podnio ostavku.

Ipak, protesti su se nastavili, a demonstranti su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu. Letovi su otkazani.

Ruska novinska agencija Interfax je citirala dužnosnika koji je rekao da je aerodrom nakon toga očišćen od demonstranata. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ove tvrdnje.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, u svom drugom televizijskom govoru u roku od nekoliko sati, Tokajev je rekao da je zatražio pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Kazao je kako su “terorističke” bande obučene u inostranstvu zauzimale zgrade, infrastrukturu i oružje, te su zauzele pet aviona, uključujući strane, na aerodromu Almati.

“To je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem”, rekao je Tokajev.

Ruske novinske agencije citirale su čelnika ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrija Rogozina koji je rekao da je pojačana sigurnost oko ključnih instalacija na kozmodromu Baikonur u Kazahstanu, koje Rusija koristi za svemirska lansiranja.

Kremlj je saopćio da očekuje da će Kazahstan, blizak saveznik, brzo riješiti svoje unutrašnje probleme, upozoravajući druge zemlje da se ne miješaju. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su ruske optužbe da je SAD potaknuto nemire lažne, prenosi Al Jazeera.

LIDER