Screenshot 4 27
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Vojni tunel koji se nalazi na Visu i nekoliko drugih otoka u Hrvatskoj izgrađen je tokom hladnog rata jer je Vis bio središnja pomorska baza Jugoslavenske vojske.

Kako to da je Tito izabrao baš Vis za svoje tajno uporište?

Vis je jedini dio nekadašnje Jugoslavije koji nikad nije osvojila njemačka vojska. Tada je na njemu bila smještena saveznička vojna zračna luka. Tito se sklonio na Vis u junu 1944. nakon njemačkog desanta na Drvar i do zauzimanja Beograda u septembru 1944. otok je funkcionirao kao središte partizanskih vlasti i savezničkih vojnih misija, pa je bilo logično da nakon završetka rata ostane tajno sklonište.

Niko zapravo ne zna koliko su dugački podzemni kompleksi, jer je JNA sa sobom odnijela i svu dokumentaciju. Uzima se da je riječ o 37 vojnih objekata, uključujući i podzemnu vojnu bolnicu i tunel za zaklon ratnih brodova.

Danas sve zjapi prazno i, premda je u vlasništvu Hrvatske vojske, praktički se ne čuva pa turističke agencije s Visa vode turiste u razgledavanje podzemlja, a oni koji znaju gdje se nalaze ulazi, mogu i sami ući unutra. Ali, najbolje je ipak ići s agencijom ili nekim mještaninom koji poznaje put, jer se moguće zagubiti se u labirintu prolaza.