Portal 072info

Vojnike hrane mahom konzervama, loša oprema ugrožava im sigurnost

Zajednička komisija za ljudska prava BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će i izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića za prošlu godinu. Iako ovaj izvještaj vrvi šokantnim informacijama i nedostacima koje je povjerenik uočio obilaskom kasarni tokom prošle godine, on je nedavno usvojen u oba doma Parlamenta BiH, ne izazvavši nikakvu reakciju niti raspravu.

Jednolična ishrana

Stoga će biti zanimljivo čuti šta će reći ova komisija na informacije vojnog povjerenika o brojnim kršenjima prava pripadnika Oružanih snaga (OS), pa čak i ugrožavanju njihovog zdravlja i života. Naime, u izvještaju je, između ostalog, ocijenjeno da pripadnici OSBiH ni u prošloj godini nisu imali redovno snabdijevanje brašnom, mlijekom, voćem, povrćem i začinima.

– To je rezultiralo jednoličnom ishranom, kojom je obuhvaćena uglavnom konzervirana hrana. Podaci ukazuju na to da se prehrambeni artikli ne isporučuju kontinuirano te su zbog toga primjetne pojave da se profesionalnim vojnim licima koji su najmanje na straži sedam dana neprekidno isporučuje pretežno konzervirana hrana, zbog čega su prinuđeni kupiti najmanje jedan obrok dnevno iz vlastitih sredstava – navedeno je u izvještaju.

faksimil-11

Faksimil izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika 

Naveden je i problem starosti i neispravnosti većine vozila u OS, što „na putevima i čak i van puteva u pitanje dovodi živote i zdravlje ljudi i imovine“. Istaknuto je da se vozila brzo kvare nakon popravke, a da to što prođu tehnički pregled uopće nije garant njihove ispravnosti.

Kao dokaz tome naveden je i slučaj kada je jednom vozilu OSBiH marke FAP na cesti otpao točak koji je udario u drugi automobil, pri čemu je došlo do saobraćajne nesreće. Osnovni sud u Banjoj Luci proglasio je krivima dvojicu profesionalnih vojnika kao odgovorne osobe za provjeru ispravnosti motornih vojnih vozila jer su dozvolili trećem licu da upravlja u saobraćaju takvim vozilom.

– Dolazimo do zaključka da korištenje pojedinih vojnih vozila dovodi u opasnost život profesionalnih vojnika koji njima upravljaju. Vojna lica su zabrinuta zbog otkazivanja kočionog sistema te je samo pitanje dana kada će se desiti neka nezgoda – stoji ovo alarmantno upozorenje u izvještaju.

Elektronske baze

Ništa manje šokantne informacije nisu ni one da profesionalnim vojnicima nedostaju čak i uniforme, a kada se i nabavljaju, onda dobiju i po tri broja veće, pa ih prekrajaju o vlastitom trošku. O kojoj količini prevelikih uniformi se radi, govori i to što je početkom ove godine raspisan tender za “usluge prekrajanja uniformi”. Vojnici ih uglavnom dobivaju u brojevima 36 ili 46 i 48, pa su oni, a takvih je većina, kojima ne odgovaraju, primorani kupiti obuću za svoj novac.

bosko-siljegovic-2

Šiljegović: Kršenje prava

– U elektronskim bazama su brojevi korisnika, pa je nejasno zašto se nabavljaju neodgovarajući brojevi – naveo je Šiljegović.

Sami kupuju kosilice

Prilikom nenajavljene posjete 3. pješadijskom bataljonu 6. pješadijske brigade OS u kasarni “Sinovi Posavine” vojnom povjereniku je saopćeno da se u skladištu nalazi 500 kilograma konzervi više od potrebnih. S druge strane, evidentni su brojni nedostaci kada je u pitanju oprema, pa je otkriveno i da u mnogim kasarnama vojna lica svojim novcem kupuju kosilice i trimere da bi mogli održavati zelene površine oko kasarni!?

 
Avaz.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Večeras se događa historijski SpaceX let u svemir: Kad je i gdje možete gledati

Redakcija

Godišnjica masakra u Ferhadiji: Dan kada je 26 Sarajlija ubijeno u redu za hljeb

Redakcija

Ovdje će mnogi na ljeto: Država s Mediterana pokriva troškove zaraženim turistima

Redakcija

U FBiH 18 novozaraženih: Virus se ponovo širi i u Tuzlanskom kantonu

Redakcija

Zbog pandemije uvoz automobila u našu zemlju pao za 87 posto

Redakcija

Preminuo mladi engleski nogometaš Christian Mbulu

Redakcija

Apel načelnika Tešnja: Raste broj zaraženih, nedostaje testova i zaštitne opreme

Redakcija

Njemačke željeznice traže mašinovođe iz našeg regiona

072info

WHO upozorava: I dalje smo u prvom valu pandemije, bolest se još razvija

Redakcija

Pare nisu problem: Sarajlija iskeširao 300.000 KM za ovce?

072info

Nepokretni i nijemi Brazilac pokušao opljačkati zlataru držeći pištolj stopalima (VIDEO)

Redakcija

U rijeci pronađeno beživotno tijelo

Redakcija

SIPA u Velikoj Kladuši uhapsila četiri krijumčara migranata

072info

Zenica: Saobraćajna nesreća na izlazu iz Zenice

072info

TRAGEDIJA U ŽEPČU: Policajac u automobilu počinio samoubistvo

Redakcija

Pozivaju poznate ličnosti, ali i sve građane da podrže oboljele

072info

BiH: Od koronavirus preminuo muškarac, zaražene još tri žene

Redakcija

Sezonska prognoza vremena za BiH: Šta nas očekuje u junu, julu i augustu?

Redakcija

Ovaj test će vam otkriti istinu: Izračunajte svoju pravu dob

Redakcija

Irskim pabovima prijeti katatrofa: Bez posla bi moglo ostati 50.000 ljudi

Redakcija