AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Istraživanja pokazuju da kofein povećava mentalne performanse i budnost jer blokira kemikaliju u mozgu koja je povezana s pospanošću.

“Višestruka ispitivanja proučavala su učinke kofeina u atletici i otkrila da kofein može produljiti izdržljivost i poboljšati performanse”, kaže prehrambena stručnjakinja dr. sc. Megan Meyer, direktorica u organizaciji International Communications Council.

S obzirom na to, važno je napomenuti da nam kofein neće donijeti nadljudske sposobnosti ili koristi, već nam može pomoći u izvršavanju zadataka na najvišem mogućem nivou.

“Uz to, umjerena konzumacija kofeina iz kafe i čaja također može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Ovi napici također sadrže polifenole i antioksidanse, koji su pokazali da štite od kroničnih bolesti”, dodala je.

Može li kofein štetiti vašem zdravlju?

Za većinu ljudi sigurno je unositi do 400 miligrama kofeina dnevno.

“Prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj knjižnici, ako prijeđete tu količinu, to može uzrokovati zdravstvene probleme poput nesanice, tjeskobe, mučnine, glavobolje, vrtoglavice, nemira ili drhtavice te abnormalnog srčanog ritma”, objašnjava Meyer.

FDA navodi da konzumacija oko 1200 miligrama kofeina potencijalno može izazvati nuspojave, poput napadaja. Prema Meyer, ova količina kofeina može se naći u dodacima prehrani koji sadrže čisti ili visoko koncentrirani kofein u velikim količinama.

“Ako koristite ove vrste proizvoda, neophodno je da pročitate deklaraciju i izmjerite sigurnu količinu za sebe”, kaže Meyer.

Je li izvor kofeina važan, po pitanju zdravlja?

“Tijelo prepoznaje razliku između prirodnog i sintetskog kofeina. Zapravo, prema istraživanju IFIC-a o hrani i zdravlju iz 2020. godine, Amerikanci su tijekom posljednjih pet godina bili skloni vjerovati da prirodni i sintetski kofein imaju isti učinak”, objašnjava Meyer.

Ono što je najvažnije u oba slučaja jest da ostanete ispod 400 miligrama dnevno, jer ta količina nije povezana s negativnim zdravstvenim učincima kod zdravih odraslih osoba, prenosi portal 24sata.

“Važno je imati na umu da postoje velike razlike u individualnoj osjetljivosti na kofein, kao i u brzini njegove metabolizacije”, dodala je Meyer.

Kolika je zdrava količina kofeina?

Prema Meyer, umjerena konzumacija kofeina kreće se u rasponu od 300 do 400 miligrama dnevno. To je otprilike tri šalice kafe, oko 148 ml espressa, sedam šalica crnog čaja ili 11 šolja zelenog čaja.