Volite li jaja, ovo će vas razveseliti

Volite li jaja, ovo će vas razveseliti

slika (2)

Iako se u 20. vijeku često ponavljalo da više od dva jaja nedjeljno povećava holesterol u krvi, posljednjih godina naučnici dokazuju da je to mit.

Nova studija provedena na adolescentima pokazala je da to što neki jedu više od dva jaja nedjeljno nije povezano s povećanim holesterolom. I to bez obzira jesu li osobe fizički aktivne ili su pasivne.

Naučnici sa univerziteta Granada analizirali su vezu između unosa jaja u adolescenciji i glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput lipidnog profila, pretjeranog nakupljanja masnog tkiva, rezistencije na inzulin i povišenog krvnog pritiska.

Dr. Alberto Soriano Maldonado, autor studije, objašnjava: ‘Najnovija istraživanja pokazuju da na povećanje holesterola više utiče unos zasićenih masti i transmasti nego količina holesterola u hrani.

Jaja su jeftin izvor vrlo kvalitetnih proteina, minerala, folata i vitamina B. Zbog toga pružaju velike količine hranjivih materija potrebnih za optimalan razvoj u adolescenciji.

Pao je mit

Američka organizacija kardiologa American Heart Association 1973. godine preporučila je ljudima da ne jedu više od tri jaja nedjeljno. I godinama su mnogi liječnici u to bili uvjereni.

Međutim, iako je hrana bogata holesterolom obično bogata i zasićenim mastima, to nije slučaj s jajima. Srednje veliko jaje sadrži 200 miligrama holesterola, međutim sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti i samo 70 kalorija.

Izvor: Magazin.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica