Portal 072info

Volkswagen otkupljuje automobile s neispravnim softverom

Američja praksa otkupa automobila opremljenih softverom koji manipulira s rezultatima testova emisije štetnih plinova seli se u Evropu.

Desetak dana nakon najave kako će se Holanđani i Britanci, njih više od 220.000, udružiti u tužbi protiv Volkswagena, njemački gigant u Njemačkoj ubrzano čisti ispred praga.

Tako je opet iznenadio svojom odlukom da se ne žali na prvostepene presude sudova u Arnsbergu i Bayreuthu gdje su vlasnici spornih automobila podnijeli tužbu protiv Volkswagena, javlja Automotive News.

Prevedeno to znači da će Volkswagen otkupiti sve sporne automobile.

U Volkswagenu kažu kako se radi o izuzetku, a povod je bila mala otkupna cijena automobila, te ne očekuje da će ovo postati praksa i u slučaju mnogobrojnih tužbi podignutih u Evropi.

Umjesto toga je najavio kako će do jeseni svi automobili biti popravljeni. Stajalište je Volkswagena da, za razliku od Amerike, kompanija ugradnjom spornog softvera nije prekršila zakone u Europi, već je samo štitila motore.

Volkswagena je priznao da je u oko 11 miliona vozila ugrađen softver, koji je manipulirao s rezultatima testova emisije štetnih plinova. U Americi je priznala krivicu i prihvatila otkup svih spornih automobila.

Index.hr

Podijelite članak