Screenshot 1 37
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Najsnažniji Golf opet se nudi i u praktičnijoj karoserijskoj verziji, a “mali Audi RS6“ ispod lima krije sve što sa sobom donosi osnovica iz koje je nastao.

Uzdužni krovni nosači, velika zapremina prtljažnog prostora (od 611 do 1.642 litara), automatsko otvaranje petih vrata i više prostora za noge putnicima na zadnjim sjedištima predvode praktičnu stranu koju sa sobom donosi novi najsnažniji Golf u Variant izdanju.

Ono što se krije iza slova R isto je kao u slučaju standardnog najsnažnijeg Golfa osme generacije, pa i porodici okrenut Golf R pokreće poznati dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji u svom posljednjem izdanju nudi 320 KS i 420 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine (4Motion) distribuira posredstvom automatskog 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila (DSG).

S dužom i praktičnijom karavanskom verzijom stiglo je i nešto više kilograma, pa Golf R Variant prilikom ubrzanja od 0 do 100 km/h neznatno kasni u odnosu na standarnu verziju, jer mu umjesto 4,7 treba 4,9 sekundi. Najveća brzina i u ovom slučaju je 250 km/h. S opcionim paketom R Performance, koji sa sobom donosi 19-inčne točkove i dodatni radni program koji je optimiziran za Nürburgring, R Variant stiže do 270 km/h.

Početak prodaje najavljen je za sredinu avgusta, a očekuje se da će osnovna cijena u Njemačkoj iznositi nešto više od 50.000 eura.