volvo sudari 98
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Volvo je sudjelovao u praktičnom treningu spasitelja i pritom uništio nekoliko svojih automobila.

Prvih sat vremena nakon nemilog događaja je ključno za spašavanje života. Svaka sekunda je važna pa je bitno da tim spasitelja bude savršeno uigran te cijeli posao spašavanja žrtve sabraćajne nesreće odradi u najkraćem mogućem roku.

U tome je praksa nezamjenjiva metoda postizanja visoke učinkovitosti ekipe pa su u Volvu odlučili aktivno učestvovati u obuci nekoliko timova spasitelja.

Volvo je stoga uz pomoć krana s 30 metara visine bacio desetak automobila i time simulirao ekstreman sudar, prepustivši ekipama spasitelja da pokušaju na najbrži mogući način osloboditi putnike iz vozila, prenosi Index.hr.

Trening spasilačkih ekipa predvođenih vatrogascima najčešće se radi na olupinama s otpada, ali ovo je puno realnije okruženje. Volvo je ovako uspio simulirati nekoliko tipova nesreća, od onih između dva vozila različite veličine, do sudara u kojima se ne aktiviraju zone deformacije.

U svima njima spasitelji su izvježbali tehnike oslobađanja, počevši od procedura “napada” na lim, pa sve do izbora optimalnih postavki pojedinih alata uključujući hidrauličke škare za rezanje lima.