AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 19, 2021 @ 22:57
KATEGORIJA: Crna Hronika
FIXGEHALT

Samo je pukom srećom izbjegnuta tragedija na željezničkoj pruzi između dvaju osječkih naselja – Drvljanika i Sjenjaka. Žena je, unatoč strogoj zabrani, prelazila preko pruge i preživjela nailazak voza koji je doslovce cijeli prešao iznad nje, piše Glas Slavonije.

U trenutku kada je ugledala voz koji je nailazio, žena je pala između tračnica, što joj je u toj dramatičnoj situaciji i spasilo život.

Divlji prijelaz

Divlji prijelaz preko tog dijela željezničke pruge građani, unatoč strogoj zabrani, godinama koriste kao prečicu između dva osječka naselja.

Strojovođa je za Glas Slavonije rekao kako na tom dijelu pruge vozovi voze brzinom od tek tridesetak kilometara na sat znajući da građani redovito u hordama nepropisno prelaze kolosijeke jer im se ne da ići obilaznim, sigurnijim putem podvožnjakom u Trpimirovoj ulici.

Policajci koji su radili uviđaj i svjedoci nemilog događaja kazali su Glasu Slavonije kako se na sreću nije dogodila tragedija – žena je izgrebana, prestrašena, ali živa, iako je grdosija od vlaka cijela prešla iznad nje. Sreća je što se, nakon pada, nije pomicala, nego je mirno ležala između tračnica dok iznad nje nije prošla cijela kompozicija putničkog voza.

U ovakvim situacijama strojovođama je nemoguće zaustaviti voz na mjestu jer ga nosi inercija tereta. Žena je medicinski zbrinuta, a na mjestu nezgode ostali su policajci, strojovođa i njegov kolega iz vlaka.

Sav u stresu, jer je, kaže, “umalo imao tuđi život na savjesti”, strojovođa je ispričao kako je upravljajući motornim vozom iz smjera Belog Manastira prema osječkom kolodvoru ugledao ženu koja kani prijeći prugu na nedozvoljenom i izrazito kritičnom mjestu jer taj se dio pruge nalazi iza krivine i teško je uočiti što se događa ispred. Kad ju je uočio, počeo je trubiti i kočiti, ali žena je požurila nadajući se, vjerojatno, da će stići prijeći prugu prije dolaska voza. No pri tomu se u panici saplela i pala.

Mala udaljenost

– Protrnuo sam, uplašio sam se za njezin život, ali u tako kratkom vremenu, odnosno na maloj udaljenosti, teško je zaustaviti vlak na mjestu, iako se na toj dionici vozi, kako mi to kažemo, kolodvorskom brzinom, odnosno sporo. Čim sam uspio zaustaviti voz, potrčao sam van iz kabine vidjeti što se dogodilo. Bilo mi je loše i strahovao sam od najgorega – priča vozač i dodaje kako je odahnuo vidjevši da je gospođa živa.

LIDER