Vozači autobusa u problemima: Ako ne primijetimo lažni novac, sami odgovaramo i vraćamo novac

Screenshot 4 64
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Lažne novčanice nekada je teško prepoznati i najboljim profesionalcima. Najčešći dodir s novcem svakako imaju prodavači, taksisiti, vozači. Sanela, koja je zaposlena kao prodavačica u jednom kiosku, kaže da je uvijek sve stvar vlastite procjene.

– Šta bi dalje, prijaviti i čekati. Šta ćemo. Moramo obratiti pažnju malo više, istakla je.

Mirsad Čaušević, vozač autobusa, tvrdi da su svakodnevno izloženi takvom riziku. Ipak, uglavnom ljudi pripreme sitan novac. Ukoliko je veća novčanica, najčešće nemaju vremena provjeravati. U tom slučaju, kako kažu, sami odgovaraju i nadoknađuju novac.

– Kad dođem na blagajnu i predajem pazar, ako ja nisam vidio da je krivotvorena, onda provjeravaju na blagajni, dakle dalje iz blagajne ne može izaći. Primjerice, ako je donese neko od vozača, ne može se desiti da ponovo ide u opticaj, tu je granica, pojasnio je.

Taksisti sa kojima smo razgovarali tvrde da jednostavno iskustvo i rad sa ljudima olakšalo im je i da vrlo brzo procjene takve situacije.

Sanela, radnica u kiosku, je imala iskustva sa lažnim novčanicama. Od tada pazi i svaku novčanicu provjerava.

Samo Centralna banka stavlja i povlači iz opticaja novčanice, pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Policijski službenik Ismet Katana kaže da kada primjetite novčanicu koja je sumnjiva, prvo se obraćate policiji, a oni to proslijeđuju nadležnim vještacima.

– Imamo proste i malo složenije krivotvorine. I jedne i druge su prepoznatljive i ono što je osnova je da građani nauče pregledati novčanicu kad je dobiju i što je država dužna educirati, što je i učinila, naglasio je Katana.

U nastavku pogledajte kako prepoznati lažne, odnosno filmske novčanice piše Okanal.