Vozači oprez: Problemi u saobraćaju zbog kiše i odrona

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima BiH, savjetuje se opreznija vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno na putevima koji vode preko planinskih prijevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke, posebno na putnim pravcima: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Iz BIHAMK-a apeliraju na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Aktuelni su radovi na čišćenju kolovoza na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug u mjestu Donji Tičići. Saobraćaj se na navedenoj dionici odvija sporije, u oba smjera jednom trakom.

Na graničnom prijelazu Velika Kladuša na izlazu iz naše zemlje čeka se 45 minuta. Još uvijek traju radovi na području Hrvatske na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prijelazima povremeno saobraća usporeno. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT:
E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Matuzići-Jelah, zbog radova u mjestu Kraševo, saobraćaj se u vremenu od 07 do 17 sati odvija naizmjenično, jednom trakom.
Ljetinić-Jelah u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
Teslić-Kotor Varoš, zbog deminiranja terena u mjestu Rujevica, radnim danima od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-5
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
M-6
Čapljina-Studenci (raskršće sa R-425 u naselju Trebižat), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Grude-Ljubuški, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice kod mjesta Ružići, od 07 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar – zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, od raskrsnice Šemovac do raskrsnice kod Doma zdravlja, saobraća se izmijenjenim režimom saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.
M-16
Poriče-Kupres, zbog izvođenja radova na sanaciji slijeganja ceste (nasipa) i škarpe zasjeka na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-17
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Žepče-Nemila (petlja Žepče), zbog sanacionih radova saobraćaj se u smjeru Žepča odvija obilaznicom, dok se u smjeru Nemile odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Zalik-Vrapčići, zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-19.3
Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) – zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-435 Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.
R-453 Srebrenica-Skelani (Kragljivode) –zbog deminerskih radova, radnim danima, od 8 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.
R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Doboj-Maglaj (Rječica Donja) –zbog deminerskih radova, svakim danom, od 7 do 16 sati, saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta.
R-471 Lukavac-Banovići-zbog prijevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac-Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

KANTON SARAJEVO
– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hasana Kikića, Sagrdžije, Ustanička i Zvornička.

MOSTAR
– Zbog radova na izgradnji glavnih kanalizacijskih kolektora grada Mostara, na snazi je potpuna obustava saobraćaja u ulici Maršala Tita ( na relaciji Šarića džamija-Lučki most), dok je u Ulici kardinala Stepinca (na dionici od Hotela Ero do Carinskog mosta) desna traka zatvorena za saobraćaj, a lijeva je otvorena za dvosmjerni saobraćaj.

 

Autor: (Fena)