AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U vrijeme jutarnjih i popodnevnih špica vozila javnog prijevoza su krcata. Kao takva, u jeku pandemije, najveća su žarišta koronavirusa. Međutim, vlasti za to ne mare i nisu ništa poduzeli više od godinu!

Ništa više od njih, osim što su uredno označili mjesta gdje se može sjesti, nisu uradili ni nadležni iz GRAS-a i „Centrotransa“ kako bi se spriječilo širenje opasnog virusa koji odnosi sve više života.

Sredstva za dezinfekciju

Za početak mogli bi, nakon što postave u svim vozilima sredstva za dezinfekciju, svoje revizore privremeno angažirati da kontroliraju situaciju u vozilima, upozoravaju građane da drže distancu, nose masku te da reagiraju u slučaju velikih gužvi.

S druge strane, u ovoj, jako teškoj situaciji, s kojom se bori cijela zemlja, ništa se bolje nisu snašli ni putnici, od kojih mnogi ne žele nositi maske, iako su obavezni to uraditi. Prijevoz koriste i kad treba i ne treba. Najviše je onih koji spadaju u rizične grupe, ali i onih koji su zdravi i koji mogu, ali ne žele, prošetati nekoliko stanica.

S obzirom na to da je situacija eskalirala, pune ruke posla proteklih dana imali su i sanitarni inspektori. Vildana Brdarić, portparol KUIP-a, za “Avaz” kaže da su od marta imali 337 inspekcijskih kontrola autobusa, tramvaja, minibusa i trolejbusa.

Uočene nepravilnosti

– Inspektori su prvo izdavali rješenja da se uklone uočene nepravilnosti. Međutim, to nije dalo rezultate pa su počeli s uvođenjem represivnih mjera. Tako je od početka marta izdato 50 prekršajnih naloga u iznosu od 87.500 KM. GRAS je dobio 32 prekršajna naloga, a 18 „Centrotrans“ – rekla je Brdarić.

Najviše zamjerki je bilo zbog prekobrojnosti putnika u vozilima, nepoštivanja propisane distance te zbog toga što nije bilo osigurano prisustvo Covid redara.

Pitić: Redari u vozilima

Amir Muminović, predsjednik Sindikata preduzeća GRAS, kaže da je ovo preduzeće svjesno problema, ali da nema načina da ga riješi.

– Nama nedostaje veliki broj vozila. Vrlo je teško nekome zabraniti da uđe u vozilo, a žuri na posao ili na pregled kod ljekara. Od nas traže da uvedemo redare, a dobro znaju da mi nemamo dovoljno kadra, jer ne možemo produžiti ugovor ljudima koji su bili raspoređeni na tim poslovima. Naš savjet građanima je da prijevoz i svoje obaveze završavaju kada su manje gužve, a ne u špicama – istakao je Muminović.

Epidemiologinja Aida Pitić kazala je za „Avaz“ da je pridržavanje mjera prevencije jedini način da se smanji broj zaraženih koronavirusom.

– Naredba Skupštine KS je da radari moraju biti u vozilima javnog prijevoza. To treba ispoštovati – rekla je Pitić.