Vozila s ugrađenim plinom trebaju plaćati dvostruko veću putnu naknadu

Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Od 27. februara na snazi je novi obračun putarine prilikom registracije putničkih motornih vozila koja imaju ugrađen plin. Naime, do sada su vozila sa ugrađenim plinom plaćala jednaku naknadu kao i sva druga vozila. No, novim pravilnikom naknada za putarinu prilikom registracije automobila s ugrađenim plinom povećana je više nego dvostruko.

Međutim, kod građana su se javile dileme da li nadležne policijske stanice ispravno tumače novu uredbu. Naime, putarina se određuje množenjem osnovne naknade od 30 KM s korektivnim faktorom koji zavisi od zapremine automobila izražene u kubnim centrimetrima. Tako se za vozilo do 2000 ccm zapremine bez plina godišnja naknada izračunava tako što se 30 KM (osnovna naknada) pomnoži s korektivnim faktorom 2,0 te u konačnici naknada iznosi 60 KM.

ČITAJ JOŠ:  WHO o majmunskim boginjama: 1.600 slučajeva zaraze u 39 zemalja

Međutim, za automobil iste zapremnine s ugrađenim plinom putna naknada iznosi 136,80 KM a taj iznos dobija se sabiranjem naknade koja se plaća za automobil bez plina (30×2=60KM) i naknade koja se plaća za automobil s ugrađenim plinom, a koja se dobija množenjem osnovne naknade u iznosu od 30 KM s korektivnim faktorom za automobile s ugrađenim plinom koji iznosi 2,56 (30×2,56=76,8).

Pojedini građani smatraju kako policijske stanice na ovaj način pogrešno izračunavaju naknadu te da im istu naknadu naplaćuju dva puta, što je suprotno zakonskim propisima. Naime, prema njihovom tumačenju, trebalo bi samo osnovnu naknadu od 30 KM pomnožiti s korektivnim faktorom za takva vozila od 2,56 i u konačnici vlasnicima naplatiti 76,8 KM.

ČITAJ JOŠ:  U hladnjači pronađeno gotovo 40 migranata

No, iz Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH pojasnili su za Klix.ba kako policijske stanice ne griješe i da je ispravna metoda da se osnovna naknada za automobile bez plina sabira s naknadom za automobile s plinom.

Klix

072INFO TV