Vozio električni automobil od Minhena do Zagreba, nije bio srećan

Njemački biznismen podijelio je svoje utiske sa ovog putovanja dugog 550 km.

Njemački Špigl objavio je priču biznismena Tomasa Gajgera, koji je opisao svoje iskustvo putovanja od Minhena do Zagreba u električnom automobilu.

Gajger je vozio Porsche Taycan, navodno najbolji odgovor njemačke auto-industrije na Tesline električne automobile, ali nije baš zadovoljan kako je sve to funkcionisalo, prenosi Index.hr.

“Od Minhena do Zagreba ima oko 550 kilometara, prema aplikaciji Google Maps vrijeme putovanja je oko pet sati. Mnogi poslovni ljudi dizelašem pređu takve udaljenosti u jednom potezu. Međutim, s obzirom na to da bi budućnost automobila trebalo da bude električna, a proizvođači sve više hvale nove modele baterija kao pogodne za duga putovanja, ja se, kao priznati skeptik prema električnim automobilima, odlučujem na svoje prvo dugo putovanje u vozilu pogonjenom isključivo strujom”, piše Gajger na početku svoje priče.

Problemi sa punjenjem baterije

Gajger se ka Zagrebu zaputio u modelu Porsche Taycan, koji ima 476 konjskih snaga, a može ići i do 230 kilometara na sat.

U teoriji se baterija u vozilu puni od pet do 80 odsto kapaciteta za 22,5 minuta, a puna je do kraja nakon nekih pola sata.

Zvanični podaci kažu da autonomija vožnje sa punom baterijom iznosi do 484 kilometara, piše Gajger. Ipak, pokazalo se da baš oko punjenja baterije ima najviše problema.

U Minhenu je, uz mnogo muke, uspio da napuni bateriju veče prije puta, te dodaje da bi sa dizelašem samo svratio na benzinsku pumpu i za pet minuta imao pun rezervoar goriva.

Još jedno negativno iznenađenje slijedi ujutru. Kompjuter u automobilu izračunao je da sa gotovo punom baterijom Gajger može da pređe maksimalno 338 kilometara, što je značajno manje od obećana 484 kilometra.

“Zbog toga računar planira dva zaustavljanja za punjenje baterije na putu do Zagreba. Pet sati vožnje, koliko je procijenio Google, sada se pretvara u više od šest sati putovanja”, konstatuje se u članku.

Baterija se, međutim, brzo ispraznila pa je računar kod Salcburga predložilo novo punjenje, ali Gajgeru u početku nije bilo lako da nađe stanicu za punjenje. Na jednoj nije funkcionisao softver potreban za punjenje Porsche Taycana.

Solidarnost među vozačima električnih automobila

Postoji još jedan problem kod punjenja: “U stvari, nikad ne ‘protiče’ toliko električne energije koliko je obećano, 160 kW koje je obećao navigacioni sistem ne može da se dobije. Već na početku punjenja dobijam jedva 100 kW, koji iz minuta u minut postaju sve manji.”

Gajger dodaje da se sporo punjenje baterije ponavljalo tokom čitavog puta.

“Punjenje gorivom ostaje bitna razlika u odnosno na automobil s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. U automobilu na struju moram da razmišljam mnogo više o tome i brzu traku na auto-putu mogu pravilno koristiti samo s ispravnom strategijom punjenja”, piše on.

Kao simpatičnu stranu putovanja električnim automobilom, ovaj njemački poslovni čovjek navodi solidarnost među vozačima i napominje da su mu tokom punjenja uvijek nudili pomoć kada bi nešto zapelo.

Napominje i da mu je portir u Zagrebu, kada je konačno stigao do cilja, takođe pomogao oko punjenja.

“Putovanje se završava u kasnim večernjim satima. Suprotno prognozi koju je dao Google (16 h) i aplikaciji Porsche-Navi (17 h), u Zagreb stižemo tek nešto prije 20 časova. To je gotovo devet sati za manje od 600 kilometara vožnje. Nema radosti, pogotovo jer se vraćam sutradan, a lov na mjesto za punjenje baterije kreće ispočetka”, zaključuje Tomas Gajger u svom članku.

Prethodni članakMomak Sandre Afrike nasrnuo na sudiju
Sljedeći članakPoslušajte kako šef omalovažava radnice: Sjedite vi svi večeras kući i zapitajte se zašto radite za 500 maraka