Vožnja biciklom sve popularniji oblik rekreacije

as 22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Današnji način života ne ostavlja dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom. Sve manje se krećemo tokom dana, sve više sjedimo na radnom mjestu – posljedice su zdravstvene poteškoće s leđima, vratom, koljenima.

Pozitivan učinak

Vožnja biciklom je sve popularniji oblik rekreacije i jedna je od rijetkih sportskih aktivnosti koja se može prilagoditi načinu života, navikama, interesima i potrebama. Redovna vožnja biciklom jedan je od najboljih načina smanjenja rizika za razvoj zdravstvenih problema vezanih uz sjedalački način života. 

Voziti bicikl možete u svakoj životnoj dobi, od djetinjstva do starije dobi, i to tempom koji vama najviše odgovara. Jedna od najvažnijih dobrobiti ove aerobne aktivnosti je pozitivan učinak na srce i krvožilni sistem. Tokom vožnje bicikla uključen je velik broj mišićnih skupina u cikličkim pokretima, pri čemu se kontinuirano opterećuje i krvožilno-dišni sistem.

Stres i depresija

Smanjuje se rizik od najčešćih bolesti današnjice: bolesti krvožilnog sistema, karcinoma, šećerne bolesti, pomaže u borbi protiv stresa i depresije.  

Istraživanjima je dokazano da umjerena vožnja biciklom tri puta sedmično snižava krvni pritisak i razinu holesterola u krvi, a time znatno smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, korisna je i u prevenciji osteoporoze.

Vožnja biciklom jača, učvršćuje i oblikuje mišiće nogu i stražnjice, jačaju se i trbušni i leđni mišići koji podržavaju kičmu. Za razliku od trčanja, tokom vožnje bicikla nema stresa za zglobove nogu, koljena i kičmu.

Regulira tjelesnu težinu

Pomaže u reguliranju tjelesne težine - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baPomaže u reguliranju tjelesne težine

Vožnja biciklom pomaže u reguliranju tjelesne težine, sagorijevanju kalorija i mršavljenju te dovodi metabolizam u ravnotežu. Skidanju kilograma posebno pridonosi brža i zahtjevnija vožnja. Stručnjaci savjetuju svakodnevnu vožnju bicikla u trajanju od 50 minuta ukoliko želite smršavjeti i ubrzati metabolizam. Osim rekreativne i sportske vožnje, bicikl se sve češće koristi za odlazak na posao, na tržnicu, u biblioteku, vožnju djece. 

Vožnja u prirodi

Vožnja u prirodi vam omogućuje da provodite više vremena na svježem zraku - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baVožnja u prirodi vam omogućuje da provodite više vremena na svježem zraku

Za razliku od vožnje sobnog bicikla u zatvorenom prostoru ili po gradskom asfaltu, vožnja u prirodi vam omogućuje da provodite više vremena na svježem zraku i suncu. Zahtijeva veći napor, više snage, ali pruža više dobrobiti u kraćem vremenu. Vožnja automobilom često povećava stres za razliku od vožnje biciklom koja djeluje opuštajuće i meditativno. 

Ukoliko imate dobro društvo, zaboravit ćete na vrijeme, opustiti se i dobro zabaviti. Vožnja biciklom smanjuje napetost, pojačava se lučenje hormona endorfina koji utječe na dobro raspoloženje. Podiže razinu energije za 20 posto, a smanjuje količinu nakupljenog umora za 65 posto jer potiče mozak na lučenje hormona povezanog s količinom energije – dopamina. Vožnja biciklom je zdrava i čini ljude sretnima.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING