Vraćamo li se u 80-e: Sveštenici na ustoličenju pjevali “Kad se vojska na Kosovo vrati”

Screenshot 4 17
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Motivi za problematiziranje ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju ovog vikenda mnogima koji nisu upućeni u crnogorske odnose su bili nejasni, ali kad se sagleda cjelokupan “folklor”, razmjere problema brzo se uočavaju. Za vrijeme ustoličenja iz manastira su se čule pjesme koje, prema mišljenju mnogih, podsjećaju na dešavanja s kraja prošlog stoljeća.

Dok se u Cetinju i oko njega policija sukobljavala s građanstvom, sveštenici u manastiru su zapjevali pjesmu “Ječam žela”, čiji stihovi glase “Kad se vojska na Kosovo vrati” i “Vrani konji slavne srpske vojske”.

Snimak je naišao na brojne kritike, a neki su na društvenim mrežama konstatovali kako su se vratile osamdesete godine prošlog stoljeća, koje su, podsjećamo, bile uvod u ratove devedesetih.

Jučer je u skoro vanrednom stanju na Cetinju ustoličen mitropolit Joanikije. Crkveno dešavanje pratili su protesti u kojima je povrijeđeno čak 60 osoba.

Cetinje i Crna Gora ovog vikenda podsjećali su na ratno bojište, a nakon ustoličenja mitropolita Joanikija, kad su utihnule šok-bombe i razišao se suzavac, ostala su pitanja kuda ide ta mala, ali važna zemlja na Zapadnom Balkanu.

Ova zemlja sigurno je trenutno najnestabilnija balkanska država, a njena previranja lako se mogu preliti u susjedstvo, tako i u Bosnu i Hercegovinu.

Analitičari smatraju kako su dešavanja ovog vikenda samo jedna sekvenca u sukobima dvije strane, od početka litija pa preko smjene vlasti 30. augusta prošle godine, a sve zbog toga ko će imati primat i da li će Crna Gora ostati sekularna država ili će biti neka vrsta hibridne s pojačanom ulogom pravoslavne crkve.