Vranac, žilavka i poklon setovi: Evo šta je “štampani materijal” u državnim institucijama

Screenshot 2 52
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u Parlament BiH dostavila je dodatno pojašnjenje, odnosno odgovor na pitanje na šta je ta institucija u prošloj godini potrošila 8.168,71 KM pod stavkom “štampanje promotivnog materijala agencije”. Odgovorajući na pitanje zastupnice Mirjane Marinković-Lepić, iz RAK-a su napomenuli da je promotivni materijal namijenjen i gostima koji dolaze u posjetu u agenciju – predstavnicima regulatornih tijela drugih zemalja i medunarodnim delegacijama.

Obrazlažući ove troškove u okviru reprezentacije, RAK je dostavio tabelu kupljenih proizvoda sa cijenama, količinom i razlogom kupovine.

ČITAJ JOŠ:  U BIH su i organizacije za zaštitu ljudskih prava korumpirane

U tabeli je među “štampanim materijalom” navedeno i vino.

Konkretno, 30 boca Tvrdoš žilavke i isto toliko Tvrdoš vranca u flašama po 0,75 litra. Žilavka je nabavljana po cijeni od 22, a Vranac 17 KM po boci. Kao razlog kupovine navedeno je da se radi o poklonu uz promotivni material.

Pregled troškova
Pregled troškova

Agencija ja lani kupila i 30 namjenskih kesa po cijeni od 5,85 KM po komadu i još 30 kesa s velikikm logom po nešto nižoj cijeni – 2,93 KM po komadu. Kao razlog kupovine u ovom slučaju naveden je “promotivni material za potrebe agencije”, a pod ovu kategoriju podvedeni su još i upaljači, notesi, rokovnici, olovke…

ČITAJ JOŠ:  Prošlo je 8 godina od poplava u BIH – “Ne ponovilo se nikad više!

RAK je kao razlog kupovine jednog dijela proizvoda naveo i promotivni material namijenjen učesnicima sastanaka i drugih poslovnih prilika, članovima Vijeća agencije i zaposlenicima agencije. Veliko rasipništvoUnatoč lockdownu i neradu, državne institucije uveliko rasipale novac na iće, piće i poklone

Među tim proizvodima je 130 kalendara, isto toliko notesa, 180 olovaka, 139 upaljača… S ovim razlogom novac je potrošen i na izradu 20 poklon setova u kutiji po cijeni od 99,45 KM po setu, a urađeno je i 20 nešto skromnijih poklon setova koji su koštali 76,05 KM po komadu.

ČITAJ JOŠ:  UŽAS: Gol pao na djevojčicu

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić već dugo od državnih institucija traži odgovore o troškovima na reprezentaciju te ne krije da je iznenađena iznosima koji su potrošeni u pandemijskoj godini, u kojoj su institucije radile smanjenim kapacitetima i u kojoj su poslovni susreti bili svedeni na minimum.

GODISNJICA
MARKETING