Portal 072info

Vranduk: Austrijski advokati češljaju ugovor s firmom „Strabag“!?

„Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) angažirala je nedavno jednu advokatsku kuću iz Austrije da bi strani pravni stručnjaci i domaći inžinjeri razjasnili novonastali spor sa „Strabagom“ u vezi s nastavkom izgradnje hidroelektrane (HE) Vranduk, vrijedne 114 miliona maraka, otkriva „Dnevni avaz“.

Više novca

Advokatska kuća angažirana je nakon što je odabrani izvođač radova, austrijski „Strabag“ zatražio od EPBiH prije mjesec raskid višemilionskog ugovora, tvrdeći da im je potrebno više novca za izgradnju HE, ali to u bh. državnoj firmi uporno odbijaju.

U Vladi FBiH je o tom pitanju održan i sastanak, ali problem nije riješen, pa se EPBiH odlučila za angažiranje advokata konsultanata koji trebaju pročešljati ugovor sa „Strabagom“, odnosno vidjeti šta „Strabag“ traži, a šta stoji u ugovoru.

Iz izvora bliskih Upravi EPBiH rečeno nam je da će se do kraja avgusta, uz pomoć stručnih timova i advokata, doći do toga da se projekt ipak nastavi. No, advokati su angažirani i za slučaj pokretanja arbitraže, ukoliko bi došlo do raskida ugovora. Ukoliko do toga i dođe, ne bi propao projekt, nego samo posao s Austrijancima.

Moguća alternativa

– Ugovor još nije raskinut. Ostajemo čvrsto opredijeljeni da je nastavak s postojećim konzorcijem najbolja i najefikasnija varijanta u okvirima postojećeg ugovora. Ukoliko to ne bude moguće, ispitat će se alternativne mogućnosti. Cilj EPBiH je realizacija projekta, koji ima visoki prioritet, ali smatramo da je postojeći ugovor dovoljna osnova za njegovu sigurnu realizaciju – rečeno nam je iz EPBiH.

Ugovor sa „Strabagom“ potpisao je 8. januara prošle godine, u ime EPBiH, Bajazit Jašarević, generalni direktor. Potpisan je po sistemu ”ključ u ruke”.

Španci odlučuju o raskidu ugovora 

 

Ni španska firma „Aecom“, koja je nadzorni organ na projektu, nikad nije prihvatila zahtjev za raskid ugovora, jer ga smatra neosnovanim.

Isključivo je na nadzornom organu koji prati realizaciju projekta da donese odluku hoće li se ugovor raskinuti ili ne.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box