VRANDUK: Na investiciju stoljeća stavljena je tačka

Na gradilištu hidroelektrane Vranduk počeli su uklanjanje materijala, demontaža radionice i trafostanice, te vraćanje lokacije u prvobitno stanje. U roku od 90 dana sve treba biti završeno, a vrijednost poslova procjenjuje se na milion maraka.

”Ekonomski zamah”

Tri puta dosad su na svečanostima pred izbore počinjali zvanični radovi na ovom mjestu. Slavilo se, obećavala brda i doline, nova radna mjesta, najavljivala investicija stoljeća, tvrdilo da će BiH pretvoriti u veliko gradilište. Ovoga puta, novi početak koji bi trebao značiti konačni kraj ili konačni krah nije obilježen svečarski. Da nije kamiona koji odvoze materijal, teško da bi ko i primijetio da ima nešto novoga oko “prvog kapitalnog objekta koji je JP Elektroprivreda počela u poslijeratnom periodu”, koji je “ugasila” svojom odlukom Evropska banka za obnovu i razvoj nakon što je Strabag izašao iz projekta, a Euro-asfalt i Končar nisu uspjeli promijeniti stavke ugovora EBRD-a i nastaviti radove.

image

/ Muhamed Tunović

Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk, ispričao nam je da se sve mora dovesti u prvobitno stanje u roku od 90 dana, te da je na ovaj način definitivno stavljena tačka na ovu priču. Najavio je da će, u slučaju bilo kakvog insistiranja na nastavku radova oko HE Vranduk, uslijediti organizovanje referenduma u ovoj mjesnoj zajednici.

Hidroelektrana Vranduk zaista je jedan od fenomena naše zemlje. Možemo je komotno nazvati i kapitalnim predizbornim projektom ljudi iz vlasti i onih koji u datom momentu vladaju Elektroprivredom BiH. Jer, tri puta je svečarski obilježen početak radova pred izbore, a ubrzo bi mašine (ne)stale, kao i radnici koji su tamo bili.

Podsjetimo, priča o izgradnji MHE Vranduk počela je prije nešto više od osam godina. Početak istražnih radova za HE Vranduk bio je 15. septembra 2010, a ozvaničio ga je Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH. Zajedno sa njim bile su njegove stranačke (SBiH) kolege Vahid Hećo, ministar za energiju, rudarstvo i industriju FBiH i Amer Jerlagić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, te predstavnici SDA Mustafa Mujezinović, kao premijer Federacije BiH, Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona i Husejin Smajlović, načelnik tadašnje općine, a kasnije Grada Zenica.

Četiri godine poslije, 26. marta 2014, lokaciju su obišli federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i njegove stranačke kolege, premijer ZDK-a Munib Husejnagić i generalni direktor EPBiH Elvedin Grabovica, u pratnji zeničkog gradonačelnika, te ministara u kantonalnoj Vladi i uprave JP EPBiH. Tako je, drugi put, ozvaničen početak radova u HE Vranduk i najveća poslijeratna investicija Elektroprivrede BiH.

image

Radončić i Izetbegović 8. septembra 2016. na Vranduku / Muhamed Tunović

Ali, ni tu nije kraj slikanju pred izbore. Dvije godine i koji mjesec poslije, tačnije 8. septembra 2016. uoči lokalnih izbora, treća garnitura državnih i entitetskih zvaničnika ponovo je stigla u Vranduk. Sada je tu došla ekipa: član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević (garnitura kadrova SDA) s jedne strane, a s druge Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i u to vrijeme delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH i Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije JP EPBiH (kadrovi SBB-a).

Bakir Izetbegović je 8. septembra 2016. izjavio da je početak radova izgradnje hidroelektrane Vranduk “još jedan pokazatelj stabilnosti i snažnog ekonomskog zamaha u našoj zemlji”.

image

Grabovica i Nikšić 26. marta 2014. na Vranduku/ Muhamed Tunović

– Ovo je jedan u nizu velikih projekata čija će realizacija početi u ovoj i narednoj godini (2016. i 2017; op.a.). Ako znamo da je hidroenergetski potencijal BiH četiri puta veći od iskorištenog, ako je iskorištenost hidropotencijala u našoj zemlji najniža u Evropi, onda je zaključak sam po sebi jasan. Brze rijeke Bosne i Hercegovine su naša ogromna, još neiskorištena, strateška razvojna šansa. Naravno, niko u razvojnim strategijama i planovima neće rizikovati da ugrozi okoliš i stanovnike u dolinama naših rijeka. Ekološki standardi moraju biti u vrhu prioriteta, izjavio je tada Izetbegović.

image

Silajdžić i Jerlagić 15. septembra 2010. na Vranduku/ Muhamed Tunović

Blokovi, ceste…

Poručio je da “danas krećemo s velikom investicijom HE Vranduk, sljedeće godine s velikim termoblokovima, s izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH 2017. godine pretvoriti u jedno veliko gradilište”.

Još nije poznato koliko novca je izgubljeno u investiciji stoljeća. Nešto više će se znati nakon odluka Bruxellesa, koji treba presuditi da li je opravdan odštetni zahtjev Strabaga i Končara koji traže oko 20 miliona eura, 14 koliko potražuje Strabag i šest miliona koliko potražuje zagrebačka kompanija.

OSLOBOĐENJE.BA