Portal 072info

VRANDUK: Umjesto hidrocentrale dobivamo ribarsku stazu

U Vranduku kod Zenice ništa ne ukazuje na to da se na ovoj lokaciji trebala graditi hidroelektrana (HE), čiji je kamen temeljac položen u septembru 2016. godine. Iako tada najavljen kao kapitalni projekt i investicija za razvoj hidropotencijala, ali i simbol “velikog gradilišta”, ova investicija nije dočekala svoju realizaciju i otvorenje. 

Uklonjeno gradilište

Uklanjanje materijala i vraćanja lokacije u prvobitno stanje počelo je u februaru, a nakon što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila obustaviti radove zato što je „Strabag“ izašao iz projekta, a “Euro-Asfalt” i “Končar” nisu uspjeli promijeniti stavke ugovora, što bi značilo nastavak radova.

Umjesto razvoja hidropotencijala, ova lokacija, nakon dvije i po godine od početka radova, ista je kao prije početka gradnje.

 Begić: Odustalo se od projekta jer je preskup - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Begić: Odustalo se od projekta jer je preskup Foto: (Arhiv)

Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk, tvrdi da je za njega i mještane priča o projektu hidrocentrale završena.

– U kontaktima sa zvaničnicima viših nivoa vlasti dobili smo uvjeravanja da se odustalo od projekta jer je preskup. Okončano je uklanjanje gradilišta, a lokalitet je doveden u prvobitno stanje – kaže Begić, dodajući da će na ovom lokalitetu biti posijana trava, s obzirom na to da se tu nikad više ništa neće graditi.

Predviđeni su i ribarska staza, obaloutvrd, te proširenje. S druge strane, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić negira Begićeve tvrdnje.

Nema odluke

– To nije tačno, nismo odustali od projekta. U toku je arbitražni postupak, a kada se on završi, onda će se “Elektroprivreda BiH” očitovati o daljnjim aktivnostima – kaže on.

Džindić: Negira tvrdnje Begića - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Džindić: Negira tvrdnje Begića Foto: (Arhiv)

Predsjednik Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ Izet Žigić, također, negira da se igdje raspravljalo ili donijela odluka o odustajanju od projekta gradnje HE Vranduk.

– Nikakva odluka, na bilo kojem nivou, nije donesena u vezi sa HE Vranduk. O načinu kako će biti nastavljen taj projekt još se ne zna. Sigurno je da se od projekta nije odustalo, bar ni na jednom zvaničnom mjestu gdje se raspravlja o tome – kaže Žigić. 

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 90
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box