Portal 072info

VRANDUK-ZENICA 2015: Sve spremno za IX Dane sevdaha

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U povodu obilježavanja tradicionalne manifestacije IX Dani sevdaha “Vranduk-Zenica 2015” danas je u prostorijama Općine Zenica održana preskonferencija na kojoj su se istakli svi detalji vezani za organizaciju kao i same učesnike tradicionalne manifestacije.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja “Biseri sevdaha” Avdo Ismić, Miralem Ređić ispred Gradske uprave Zenica i jedna od učesnica ovogodišnjih Dana sevdaha Zeničanka Mirela Beganović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

2015-07-23 10.40.58

Kao i svake godine do sada Općina Zenica je glavni pokrovitelj manifestacije ispred koje se  obratio Miralem Ređić, te istakao: “Ovo je deveta manifestacija sevdaha i manifestacija koja ima svoj kvalitet i koja će uz pomoć ljudi koji njeguju i poštuju kvalitet sevdalinke pokušati opstati što duže može. Ove godine Općina Zenica predstavlja se kao generalni pokrovitelj koji finansira projekte udruženja i nevladinih organizacija i to u iznosu od 2000 KM. Najvažnija od svega su tri cilja koja sa sobom nosi ova manifestacija i to oživljavanje same manifestacije i njeno poboljšavanje, turističko poboljšanje Vranduka, kao i očuvanje pjesme sevdalinke. Ove godine na tradicionalnoj manifestaciji Dani sevdaha “Vranduk-Zenica 2015″ predstavit će se afirmisani i neafirmisani izvođači sevdalinke u revijalnom i takmičarskom duhu. Smatram da je organizacija na zavidnom nivou te se radi o kvalitetu koji vas očekuje u tvrđavi na Vranduku”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2015-07-23 10.42.22

I pored manjka finansija u ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge sa daleko dužom tradicijom organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha “Vranduk-Zenica” mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zbog izuzetno skromnih sredstava za troškove realizacije programa i ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu primorani smo skratiti i mijenjati termin i sadržaj u realizacije programa ali vas uvjeravamo da je kvalitet programa ostao na istom nivou. Organizacioni odbor je odlučio da postavi humanitarnu kutiju za vrijeme trajanja programa kako bi omogućili da izvođači, gosti i građani po slobodnom izboru doniraju sredstva koja će biti uplaćena za pomoć u saniranju štete katastrofalnih poplava koja su zadesile područje nemilskog i vrandučkog kraja”, istakao je Avdo Ismić.

Prisutnima se obratila i Mirela Beganović, koja se smatra za favorita ovog festivala, naručito zbog toga što ni nakon devet godina koliko traje manifestacija, Veče sevdaha nije imao pobjednika iz Zenice. 

“Učestvovala sam tri puta u Vranduku, ovo će biti moj četvrti festival, te ću se predstaviti sevdalinkom “Moj zumbule”. Učestvovala sam na raznim festivalima ali ovaj put sam ponovo u Vranduku i u svom gradu što mi daje posebnu čar i mnogo ugodniju atmosferu”, istakla je Mirela Beganović, jedna od učesnica ovogodišnje manifestacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2015-07-23 10.41.24

IX Dani sevdaha “Vranduk-Zenica 2015” održat će se u subotu 25. 07. 2015. godine u tvrđavi Vranduk s početkom od 21:00 sat, a ulaz za sve zainteresovane je slobodan.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME